Επιστολή Παπαγεωργόπουλου για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Με επείγουσα επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργός, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αναφέρεται στο σοβαρό (όπως εξελίσσεται) πρόβλημα των κουνουπιών που μεταδίδουν τον "ιό του Δυτικού Νείλου". Ο κ.Παπαγεωργόπουλος θίγει -και αυτός- το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών με αεροψεκασμούς.


Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:



ΠΡΟΣ


Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


κα Κατερίνα Μπατζελή


Υπουργό Οικονομικών


κο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου




Κύριοι Υπουργοί,




Με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων ασθενών με τον ιό του Δυτικού Νείλου σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένης της ευαισθητοποίησης και της ενεργού συμμετοχής της αυτοδιοικητικής οικογένειας του νομού Θεσσαλονίκης, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρηματοδότηση, τα τελευταία χρόνια, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής μας, στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε σε ενεργοποίηση τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Η σοβαρή εμπειρία από την εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης στο Νομό Θεσσαλονίκης, παρά τη σημαντική βελτίωση που επέφεραν, καταδεικνύει ότι θα είχαμε αποφύγει τα κρούσματα εάν είχαν εφαρμοστεί οι προτάσεις για ολοκληρωμένη καταπολέμηση όπως τις έχουμε διατυπώσει όλοι οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Αναπτυξιακή, Δυτικοί Δήμοι) χωρίς δυστυχώς να έχουν γίνει αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εμπειρία αυτή τεκμαίρεται και πειραματικά από έρευνες που διεξήχθηκαν σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.




Η ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σοβαρότητα της κατάστασης και πρωτίστως την υγεία των συμπολιτών μας, ζητά με την μορφή του κατεπείγοντος τα εξής:


Αξιοποίηση της διεθνούς ερευνητικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ιού του Δ. Νείλου με την ενεργοποίηση του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΛΠΝΟ


Άμεση έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του προταθέντος προγράμματος ολοκληρωμένης καταπολέμησης που έχουν σχεδιάσει οι τοπικοί φορείς κι έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πειραματικό στάδιο, με έμφαση στην καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.


Άμεση χρηματοδότηση του προταθέντος προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς η αντιμετώπιση των κουνουπιών δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από την άλλη η μείωση κατά 40% και πλέον στην απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί αδυναμία επιπλέον χρηματοδότησης του φετινού προγράμματος καταπολέμησης.


Ο Πρόεδρος


της Τοπικής Ένωσης Δήμων και


Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΠΗΓΗ:
http://taxalia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου