Επιστολή Ψωμιάδη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην οποία του απευθύνει τις προσωπικές του ευχαριστίες για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

«Χάρη στις φιλότιμες και συντονισμένες προσπάθειές σας πετύχαμε...

ένα μικρό θαύμα: να ζωντανέψουμε την Παναγία μας, την Παναγία των Ποντίων και όλων των Ελλήνων, την Παναγία τη Σουμελιώτισσα», σημειώνει στην επιστολή του ο Νομάρχης και τονίζει ότι «αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά, ρίξαμε γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στο χτες και το αύριο».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Παναγιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για το γεγονός της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, μείζον γεγονός για την Ορθοδοξία μας.

Χάρη στις φιλότιμες και συντονισμένες προσπάθειές σας πετύχαμε ένα μικρό θαύμα: να ζωντανέψουμε την Παναγία μας, την Παναγία των Ποντίων και όλων των Ελλήνων, την Παναγία τη Σουμελιώτισσα.

Για εμάς τους Ποντίους ήταν μια συμβολική επιστροφή στις εστίες των προγόνων μας, ήταν η σημαντικότερη στιγμή μετά τον ξεριζωμό από τις εστίες. Αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά ρίξαμε γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στο χτες και το αύριο.

Τα λόγια σας από το βήμα της Ιεράς Μονής της Τραπεζούντας, λόγια αγάπης και ειρήνης, είμαι βέβαιος ότι θα σφραγίσουν το μέλλον των σχέσεων των δύο λαών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη του λαού της Θεσσαλονίκης και του απανταχού ποντιακού ελληνισμού.



Μετά βαθυτάτου σεβασμού υιικής αφοσιώσεως,


Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

   http://taxalia.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου