Η ελληνική αγορά ομολόγων απεβίωσε – Αναζητούνται τα αίτια κατά την νεκροψία


Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει αποβιώσει.
Τρείς είναι οι παράμετροι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα
1)Το γεγονός ότι έπαψε το ελληνικό δημόσιο να προσφεύγει στις αγορές λόγω αντικειμενικής αδυναμίας από την εκτόξευση του spread στις 930 μονάδες βάσης σήμερα.
Με επιτόκια 11,4% απόδοση στην 10ετία η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανεισθεί θα κατέληγε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών τοκοχρεολυσίων.
Παράλληλα η μη προσφυγή στις αγορές νέκρωσε τα ομόλογα καθώς συναλλαγές πλέον δεν πραγματοποιούνται.
Όλοι έχουν ομόλογα και κανείς δεν θέλει να κάνει πράξεις στην Ελλάδα.
Η αγορά ομολόγων δεν υφίσταται.
2)Το χρέος μιας χώρας που μεταφράζεται σε ομόλογα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτo στην κερδοσκοπία η οποία δημιουργήθηκε καθώς η Ελλάδα έδωσε την λαβή να ενεργοποιηθούν όλοι οι βραχυχρόνιοι επενδυτές και κερδοσκόποι.
Τα spreads σε αυτά τα επίπεδα χρεοκοπίας θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι παράδοξο αλλά η παρέμβαση της ΕΚΤ απέτυχε παταγωδώς. Αγόρασε 41 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα χωρίς ουσιαστικά να καταφέρει να ρίξει το spread δηλαδή την διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών Γερμανικών ομολόγων 2,11% και των 10ετών ελληνικών ομολόγων 11,4%.
3)Ο πλήρης εκφυλισμός της αγοράς ομολόγων αποδεικνύεται όχι τόσο στις τεράστιες λογιστικές απώλειες των ξένων που λογιστικά όμως φθάνουν τα 22 με 24 δις ευρώ αλλά στο γεγονός ότι κάθε φορά που το spread αυξάνεται και η τιμή υποχωρεί οι ελληνικές τράπεζες που έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ από την ΕΚΤ ρευστότητα καλούνται να συμπληρώνουν τις εγγυήσεις τους.
Κάθε πτώση της τιμής σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα ομόλογα για εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να πάρεις π.χ. 100 ευρώ ρευστότητα πριν 10 μήνες θα έδινες ομόλογα αξίας 105 ευρώ και τώρα θα δώσεις 120 ευρώ κ.ο.κ.

πηγή :www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου