Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση «έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος» από τις Πολεοδομίες

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν θα απαιτείται πλέον η έκδοση «έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος» από τις Πολεοδομίες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά θα αρκεί η κατάθεση εγγράφου γνωστοποίησης των εργασιών με την υπογραφή του ενδιαφερόμενου


Ακόμη πιο απλές διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε οικόπεδα και σε εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπουν δύο νέες υπουργικές αποφάσεις που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν θα απαιτείται η έκδοση «έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος» από τις Πολεοδομίες αλλά θα αρκεί η κατάθεση εγγράφου γνωστοποίησης των εργασιών με την υπογραφή του ενδιαφερόμενου. Το μέτρο αφορά σε φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται σε κτήρια, δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις, αλλά και σε ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου. Οπως προβλέπει η απόφαση, την ευθύνη της τοποθέτησης και της συμμόρφωσης ως προς τους στοιχειώδεις κανόνες ενσωμάτωσης έχει ο επιβλέπων μηχανικός.

Σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας ορίζεται ότι για την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και διατηρητέα κτήρια απαιτείται γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Η δεύτερη απόφαση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60%, χωρίς να απαιτείται αρτιότητα ή οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.


Ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ - γεωθερμία

Σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου τέθηκε χθες η υπουργική απόφαση για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE) και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού Θερμότητας (ΣHΘYA). Παράλληλα η υπουργός Περιβάλλοντος, T. Mπιρμπίλη χθες έθεσε σε διαβούλευση τους όρους της διακήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας εντοπισμού γεωθερμικού δυναμικού σε μη ερευνημένες περιοχές.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου