Νέο κύμα πλημμυρών στο Πακιστάν


Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Οι μουσώνες δεν ολοκλήρωσαν ακόμα το φονικό πέρασμά τους από το Πακιστάν -νέες πλημμύρες ξεχείλισαν κι άλλο το Δέλτα του Ινδού ποταμού και προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι στα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων, λιμοκτονούντων και άρρωστων από επιδημίες εσωτερικών προσφύγων της ασύλληπτης καταστροφής που βιώνει η χώρα.
Δυσεντερία, χολέρα, ελονοσία. Τα υποσιτισμένα θύματα των πλημμυρών επιβιώνουν κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη, πίνοντας μολυσμένο νερό (φωτ. Reuter) Στις νότιες επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντ ολόκληρες πόλεις δόθηκε εντολή επειγόντως να εκκενωθούν από κατοίκους και πρόσφυγες, αφού φράγματα και αναχώματα δεν άντεξαν και το ύψος των νερών μεγαλώνει -Σάχντατκοτ, 300.000 μόνιμοι κάτοικοι, Σουτζαουάλ, Ντάρο και Μιρπούρ Μπατόρο, άλλοι 400.000 συνολικά. Στην περιοχή ήδη περίπου 65.000 κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγράψει οι οργανώσεις αρωγής. Και βορειότερα, στο Σουκούρ, δυσεντερία και χολέρα θερίζουν τα υποσιτισμένα θύματα των πλημμυρών που προσπαθούν να επιβιώσουν κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη, πίνοντας μολυσμένο νερό. Ηδη κάπου 3,2 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς έχουν λάβει κάποιας μορφής θεραπεία για διάρροια, παθήσεις του αναπνευστικού ή δερματικές παθήσεις, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες επίγειας πρόσβασης σε αρκετές περιοχές και τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι περιμένουν ακόμα κυριολεκτικά εξ ουρανού τη σωτηρία με τη μορφή σάκων με ρύζι που ρίχνουν ελικόπτερα. Πάνω από 17 εκατομμύρια υπολογίζονται συνολικά οι πλημμυροπαθείς, ενώ το ένα πέμπτο της χώρας -ισοδυναμεί σε έκταση με τη Βρετανία- το έχουν βουλιάξει οι βροχές των μουσώνων, ενώ τουλάχιστον το 14% της αρόσιμης γης έχει καταστραφεί (3,2 εκατομμύρια εκτάρια). Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη στέγασης.

Απειλές Ταλιμπάν...

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προκύπτουν και πληροφορίες (από αμερικανικές πηγές) ότι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν προετοιμάζουν σειρά επιθέσεων εναντίον Δυτικών εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής, στοχοποιώντας τους, μαζί με αξιωματούχους της πακιστανικής κυβέρνησης, παρόντες στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Πακιστάν προοπτικές επαναδιαπραγμάτευσης των όρων αποπληρωμής του δανείου ύψους 11 δισ. δολαρίων (8,65 δισ. ευρώ) που είχε δώσει στη χώρα το 2008.

πηγή :http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=202576&-V=latestnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου