Δύναμη ταχείας επέμβασης με σκοπό τη βοήθεια των πληγέντων προτείνει ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί


ΠΑΡΙΣΙ Τη συγκρότηση ειδικής στρατιωτικής δύναμης για τη βοήθεια των πληγέντων από θεομηνίες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις σφοδρές επικρίσεις που εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με αφορμή την αργή ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική τραγωδία του Πακιστάν. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε χθες ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η δήλωση του γάλλου προέδρου ότι τα 40 εκατ. ευρώ που στέλνει ως βοήθεια η ΕΕ στο Πακιστάν είναι «ανεπαρκή» μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και η έκκλησή του για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε καταστροφές όπως αυτή στο Πακιστάν ή ο σεισμός στην Αϊτή και οι πυρκαγιές στη Ρωσία.


Μόνο το 25% από τα 380 εκατ. ευρώ που εκτιμά ο ΟΗΕ ότι απαιτούνται για την αρωγή των θυμάτων από τις πλημμύρες έχει φτάσει στο Πακιστάν, ενώ η βοήθεια της ΕΕ (40 εκατ. ευρώ) κρίνεται πολύ μικρή. Για τη σύγκριση των οικονομικών μεγεθών αξίζει να αναφερθεί ότι η στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Πακιστάν φθάνει στο 1 δισ. δολάρια (800 εκατ. ευρώ) τον χρόνο.

Οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν, που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες στο ορεινό βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της, έχουν πλήξει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους και μια έκταση σχεδόν όση η Ιταλία. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι. «Η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση είναι τρομακτική» ανέφερε ο Νέβα Καν, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Οxfam στο Πακιστάν. « Οι κοινότητες χρειάζονται απεγνωσμένα καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και υγειονομικές προμήθειες, αλλά τα μέσα που είναι σήμερα διαθέσιμα καλύπτουν μόνο ένα μέρος από αυτά που απαιτούνται».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κόστος από τις πλημμύρες και οι δαπάνες για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν θα αφαιρέσουν τουλάχιστον ένα ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης της πακιστανικής οικονομίας. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για την αποσταθεροποίηση της χώρας, που αποτελεί σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί καταστροφή τέτοιου μεγέθους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ανακούφιση των θυμάτων. Η Ρωσία συγκαλεί αύριο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη βοήθεια προς το Πακιστάν, με τη συμμετοχήεκτός του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ - των προέδρων του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Τατζικιστάν.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z0wrzA61pc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου