Απεργία μέχρις εσχάτων


Δεν κάνουν πίσω οι Νοτιοαφρικανοί κυβερνητικοί
Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Νοτίου Αφρικής διαδήλωσαν χθες για αυξήσεις στους μισθούς τους, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να συμμετέχουν στην απεργία. Τα εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν τις πορείες χθες, για να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και πληρωμής στο δημόσιο.

Ορόσημο Σεπτέμβρης
Περίπου 1,3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία που ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις έξω από σχολεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά γραφεία. Μία μέρα μετά την έναρξη της γενικής απεργίας, οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες, με την αστυνομία να καταφεύγει στη χρήση πλαστικών σφαιρών ενάντια σε δάσκαλους και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες και τούβλα.
Τα συνδικάτα έθεσαν χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση, για παραχώρηση αυξήσεων της τάξης του 8,6%. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσφέρει αυξήσεις της τάξης του 7%. Πάντως, η απεργία έχει ήδη επηρεάσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την οικονομία της χώρας.

Επηρεασμός ασθενών
Γιατροί και ακτιβιστές όμως, προειδοποίησαν χθες ότι φορείς του Aids δεν λαμβάνουν την φαρμακευτική τους περίθαλψη λόγω της απεργίας. Εκτιμάται ότι 5,7 εκατ. άνθρωποι φέρουν τον ιό HIV στη Νότιο Αφρική. Ο δρ Ασράφ Κουβάντια σημείωσε ότι «ειδική κλινική για φορείς του Aids στο Γιοχάνεσμπουργκ δέχεται μόλις 20 με 30 ασθενείς την ημέρα, ενώ κανονικά ο αριθμός αυτός κυμαινόταν μεταξύ 60 και 80». Ο δρ Κουβάντια πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν βία στα κυβερνητικά νοσοκομεία, ή νομίζουν ότι είναι κλειστά λόγω των απεργιών».
Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera ένας συνδικαλιστής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση λέει πως δεν έχει λεφτά για αυξήσεις πέρα από το όριο του πληθωρισμού, αλλά εμείς έχουμε την πολιτική μας και δικαιούμαστε να ζητάμε περισσότερα». «Γιατί άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη λάβει τέτοιου μεγέθους αυξήσεις;» διερωτάται ο απεργός. «Έχουμε οχτώ συνδικαλιστικές οργανώσεις στο δημόσιο τομέα κι εγώ εκπροσωπώ μία απ΄ αυτές. Δεν έχουμε καλέσει τους γιατρούς να απεργήσουν, δεν θέλουμε ανθρώπους να πεθαίνουν», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής.
Ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανέφερε ότι οι απεργοί πραγματοποίησαν πορείες προς τα τμήματα εκπαίδευσης και υγείας, με λίστα των αιτημάτων τους χθες. «Αυτό ανεβάζει την πίεση στον Πρόεδρο Ζούμα και την κυβέρνησή του. Επείγει πλέον η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τους εργάτες, που έδωσαν στην κυβέρνηση μία ακόμα βδομάδα», συνέχισε ο ανταποκριτής του Al Jazeera. Οι διαδηλωτές φαίνονται αποφασισμένοι, όχι μόνο να παραλύσουν τον δημόσιο τομέα, αλλά να βάλουν ολόκληρη την οικονομία σε στασιμότητα.

πηγή : http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=965905&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου