Μετρητά δεν υπάρχουν deals ή με ανταλλαγή μετοχών ή με ξένους στις τράπεζες... μετά τον Σεπτέμβριο και αν...


Το τοπίο αρχίζει εκ νέου να γίνεται θολό στις τράπεζες, η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επιτρέπει αυξήσεις κεφαλαίου οι τιμές βρίσκονται εκ νέου στις ονομαστικές αξίες ή πολύ κοντά για ορισμένες τράπεζες καθιστώντας αδύνατες τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Μόνη εξαίρεση προφανώς η αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας με αντίστοιχη αναπροσαρμογή στα αποθεματικά μικρότερες ονομαστικές αξίες ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα μετρητά δεν υπάρχουν, οι βασικοί μέτοχοι απλά δεν έχουν χρήματα για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές οπότε αν συζητήσουν deals θα είναι μόνο με ανταλλαγή μετοχών.
Ωστόσο σε αυτό το σύνθετο πάζλ οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν τα εναλλακτικά σενάρια για deals με ξένους πως θα υπάρξουν deals χωρίς δραματικές ανατροπές, μπορεί να υπάρξουν deals χωρίς στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα;

Όμως όλα αυτά για να υλοποιηθούν απαιτούν …να δρομολογηθούν εξελίξεις και αυτές δεν θα έρθουν νωρίτερα από τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου καθώς τότε θα ξεδιπλώσει τα σχέδια του το ελληνικό δημόσιο για ΑΤΕ και ΤΤ.


Τα deals με ξένους

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά έξι εναλλακτικά σενάρια έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές τράπεζες για deals με ξένους.
Ξεκινώντας από την παραδοσιακή λύση πουλώντας στρατηγικό ποσοστό.
Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ο βασικός μέτοχος να διαθέτει ένα επαρκές ποσοστό.
Στην περίπτωση της EFG Group που ελέγχει το 44% της Eurobank είναι πιο καθαρά τα πράγματα. Αν αποφασίσει η οικογένεια Λάτση να πουλήσει το 20% σε μια ξένη τράπεζα αυτομάτως αποκτά ένα στρατηγικό επενδυτή.
Στην περίπτωση της Alpha bank η οικογένεια Κωστόπουλου ελέγχει το 9% και αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία κινήσεων.
Στην Εθνική θα πρέπει να συναποφασίσουν τα ταμεία και η κυβέρνηση ότι θέλουν να απεμπολήσουν τον πλήρη έλεγχο ώστε να αποφασίσουν να πωλήσουν.
Με βάση το σχέδιο 1 μόνη η EFG Group έχει πλεονέκτημα λόγο του στρατηγικού ποσοστού που κατέχει στην Eurobank και βεβαίως το δημόσιο σε ΑΤΕ και ΤΤ.

Οι 5 μνηστήρες

Η HSBC με 1,6 τρις στερλίνες ενεργητικό 103 δις κεφάλαια και 7,3 δις κέρδη στο α΄ 6μηνο είναι παγκόσμια τράπεζα από τις ισχυρότερες του πλανήτη.
Δίνει έμφαση σε αγορές όπως Βραζιλία ή Ινδία αλλά ως γνωστό έχει παρουσία και στην Ελλάδα που επιτυγχάνει και αξιόλογα κέρδη μεταξύ 20-35 εκατ ευρώ στις καλές περιόδους.
Ήδη έχουν υπάρξει φήμες ότι η Eurobank είχε προσεγγίσει την HSBC για συνεργασία στην Πολωνία.
H BNP Paribas με 2 τρις ευρώ ενεργητικό και 69 δις ευρώ κεφάλαια 605 δις καταθέσεις και 678 δις ευρώ δάνεια είναι από τις ισχυρότερες τράπεζες στον πλανήτη.
Alpha bank και Eurobank φέρονται να έχουν προσεγγίσει την BNP Paribas.
Η UniCredit η μεγάλη ιταλική τράπεζα με 930 δις ευρώ ενεργητικό 60 δις κεφάλαια 10 χιλ καταστήματα εκ των οποίων τα 1000 στην Πολωνία και 890 στην Τουρκία και με 165 χιλ εργαζομένους είχε αποτελέσει στόχο των ελληνικών τραπεζών. Η Alpha bank βρισκόταν πριν χρόνια σε συζητήσεις.
Η UniCredit ωστόσο εσχάτως είχε αναφερθεί με όχι θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και προφανώς δεν είναι θετική για deals μόνο αν το τίμημα είναι άκρως δελεαστικό.
Φθηνά αγοράζει η Ιταλική τράπεζα.
Η BPCE η Banque Populaire και η Caisse D’ Epargne το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αποτελεί ένωση 17 Caisse έχουν δημιουργήσει την BPCE.
Διαθέτει 42 δις ευρώ κεφάλαια, 503 δις ευρώ καταθέσεις και 277 δις ευρώ δάνεια. Επίσης κατέχει 8200 καταστήματα.
Η BPCE έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΤΤ και βολιδοσκοπήσει την ελληνική κυβέρνηση.
Η Deutsche Bank με 42 δις ευρώ κεφάλαια και 1995 καταστήματα έχει τα χαρακτηριστικά της επενδυτικής τράπεζας.
Στο παρελθόν ήλεγχε το 10% της Eurobank αλλά αποχώρησε.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει η Γερμανία θέλει να στηρίξει την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι υπό βασικές προϋποθέσεις να αποτελέσει μνηστήρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Deutsche Bank είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Finansbank της Εθνικής στην Τουρκία.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου J Ackermann όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν μήνες είχε ενδιαφερθεί για την Finansbank.
Η Εθνική επειδή δεν εξετάζει το θέμα πώλησης η συζήτηση σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει.


Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Η τράπεζα που αποφασίζει να συνάψει μια στρατηγική συμμαχία με ξένη τράπεζα υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου η οποία καλύπτεται εξολοκλήρου από τον στρατηγικό επενδυτή.
Με αυτό τον τρόπο και κεφαλαιακά ενισχύεται η τράπεζα και αποκτά στρατηγικό σύμμαχο.
Με βάση το σχέδιο αυτό υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου με ταυτόχρονη συμμετοχή των παλαιών μετόχων και εισόδου και στρατηγικού επενδυτή.
Νέα κεφάλαια προστίθενται στην τράπεζα, οι παλαιοί μέτοχοι δεν μεταβάλλουν το ποσοστό τους πλην από αυτούς που θα αποφασίσουν να μην ασκήσουν τα δικαιώματα τους ή αυτών που θα έχουν προσφυμφωνήσει με τον στρατηγικό επενδυτή.
Ωστόσο οι αυξήσεις προσκρούουν στις χρηματιστηριακές τιμές.

Εξαγορά θυγατρικής

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας γενικότερης συνεργασίας.
Μια ελληνική τράπεζα συνάπτει μια στρατηγική συνεργασία με μια ξένη σε μια βαλκανική αγορά π.χ. μέσω συγχώνευσης δραστηριοτήτων ή εξαγοράς και έτσι οι δύο τράπεζες συνεργάζονται σε ευρύτερα θέματα όπως παροχή ρευστότητας.
Εναλλακτικά μια ελληνική τράπεζα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου σε θυγατρική της στο εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο τοποθετείται ως στρατηγικός επενδυτής ξένη τράπεζα.
Η κίνηση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι η θυγατρική ενισχύεται κεφαλαιακά ενώ ο στόχος της συμπόρευσης μεταξύ ελληνικής και της ξένης τράπεζας επιτυγχάνεται.

Ο ρόλος των προνομιούχων

Το έχουν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες.
Επέρχεται συμφωνία μεταξύ μιας ελληνικής και μιας μεγάλης ξένης τράπεζας.
Αντί αύξησης η ξένη ζητά από το δημόσιο να μετατρέψει τις προνομιούχες σε κοινές και εν συνεχεία η ξένη τράπεζα της εξαγοράζει.
Ως γνωστό ο νόμος απαγορεύει την μεταβίβαση ή εκχώρηση των προνομιούχων μετοχών σε τρίτους. Ο νόμος όμως δεν απαγορεύει την μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές και την πώληση σε τρίτους.
Αν αυτό μπορούσε να συμβεί το ελληνικό δημόσιο δεν θα δεσμεύεται να πωλήσει στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου αλλά στην τρέχουσα.
Αγοράζει στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου μόνο η τράπεζα που εξέδωσε τις προνομιούχες μετοχές.
Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επιτύχει ένα πολύ ικανοποιητικό κέρδος.
Π.χ. στην Alpha bank η αύξηση με προνομιούχες μετοχές είχε υλοποιηθεί στα 4,7 ευρώ περίπου 18% υψηλότερα διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η μετοχή της τράπεζας σε σχέση με την ονομαστική αξία. Στην Eurobank η ονομαστική αξία είναι 2,75 ευρώ και στην Εθνική 5 ευρώ κ.ο.κ.

Deals μεταξύ ελληνικών τραπεζών

Ελλείψει κεφαλαίων και με δεδομένη την κρατική βοήθεια σε όλες τις τράπεζες αν υπάρξει ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα πραγματοποιηθούν με ανταλλαγή μετοχών.
Βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι θα συμφέρει τους μεγαλομετόχους διαδικασίες ανταλλαγής μετοχών ή θα προτιμήσουν το ξένο κεφάλαιο;
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Εθνική διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 650 εκατ ευρώ ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες διαθέτουν οριακά πλεονάσματα με βάση τα stress tests περίπου 150 έως 250 εκατ ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η σχέση ανταλλαγής της Εθνικής με όρους χρηματιστηριακούς είτε με την Alpha bank είτε με την Eurobank είναι 1 μετοχή ETE προς 2 μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών.
Δηλαδή 1 μετοχή της Εθνικής ισοδυναμεί με 2 μετοχές της Alpha bank ή Eurobank.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 6,5 δις ευρώ της Alpha bank στα 3,2 δις και της Eurobank 3,1 δις ευρώ.
Όμως αν η Alpha bank συγχωνευόταν με την Εθνική τα ασφαλιστικά ταμεία από 17,5% χωρίς να περιλαμβάνονται και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αγγίζουν το 24,7% θα υποχωρούσαν στο 11,5% περίπου ενώ η οικογένεια Κωστόπουλου θα υποχωρούσε το ποσοστό της στο 3% περίπου.
Στην περίπτωση Eurobank με Εθνικής λόγω του υψηλού ποσοστού της οικογένειας Λάτση στο 44% το EFG Group και όχι το ελληνικό δημόσιο θα είχαν τον πρώτο λόγο.
Στην περίπτωση της Alpha bank με την Eurobank η σχέση ανταλλαγής θα μπορούσε να καθοριστεί μια προς μια ωστόσο εγείρεται το θέμα των βασικών μετόχων. Με 44% στην Eurobank o Λάτσης και 9% στην Alpha bank ο Κωστόπουλος προφανώς τον πρώτο λόγο θα τον έχει η οικογένεια Λάτση.
Το 44% στο νέο σχήμα θα γίνει 22% και το 9% του Κωστόπουλου 4,5% άρα προφανώς υπάρχει μετοχικό ζήτημα.
Θα αποδεχόταν να χάσει η οικογένεια Κωστόπουλου τον πρώτο λόγο στην Alpha bank που με σύνεση δημιούργησε δεκαετίες;



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου