Αδύναμοι οι Έλληνες επενδυτές να τροφοδοτήσουν το ΧΑ που αδρανοποιείται - Προβληματίζει η παραμονή του spread στις 930 μ.β. στο 11,40% οι αποδόσεις


Η προσπάθεια των Ελλήνων επενδυτών να τροφοδοτήσουν την άνοδο του ΧΑ είναι αδύναμη άτονη και μη πειστική. Οι κινήσεις των ξένων έχουν περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές με πολύ μικρούς όγκους. Η αγορά τείνει να αδραναποιηθεί πέριξ των 1550 με 1560 μονάδων. Ακόμη και τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν δεν άλλαξαν την τάση.
Ωστόσο σήμερα ψύχραιμα κατά βάση και δευτερευόντως θετικά αντιδρά η αγορά μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της Πειραιώς που ήταν ορθολογικά και της ΑΤΕ που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των προβλέψεων.
Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα η Εθνική στα 135 εκατ ευρώ και ακολουθούν την νέα εβδομάδα και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Στο ΧΑ εκδηλώνεται ένα φαινόμενο το οποίο έχει λογική εξήγηση.
Υποχωρούσε το προηγούμενο διάστημα απόρροια της προεξόφλησης των αποτελεσμάτων των τραπεζών και κατά την ανακοίνωση τους έχοντας ήδη προεξοφλήσει τα χειρότερα αντιδρά ψύχραιμα και κατά τι θετικά. Ωστόσο σε αυτή την χρονική φάση απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς το ελληνικό όπως και τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Μάλιστα επανεμφανίστηκαν ξένοι στην αγορά όχι με μεγάλες συναλλαγές αλλά ειδικά σε Εθνική και Alpha αλλά και Eurobank υπάρχει επιλεκτικό ενδιαφέρον από Citigroup και Credit Suisse και λιγότερο από Goldman Sachs αρχικά αγορών και εν συνεχεία πωλήσεων.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται πάνω από 1% και κινείται πέριξ των 4,20 ευρώ.
Αξιόλογα τα κέρδη της Eurobank στο +2% λόγω του ελβετικού ενδιαφέροντος καθώς η Credit Suisse αγοράζει μετοχές.
Φήμες αναφέρουν ότι φίλα προσκείμενα χαρτοφυλάκια του EFG Group αγοράζουν αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Καλή και η πορεία του ομίλου Marfin ελέω των καλών αποτελεσμάτων της τράπεζας, η MIG θα εμφανίσει ζημίες.
Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποτελεσμάτων εκεί που θα εστιασθεί το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι πορεία διεθνών αγορών και προοπτικές deals στην Ελλάδα.
Τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ οι προσδοκίες για deals στις τράπεζες αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό.
Στην αγορά ομολόγων το spread στις 930 μονάδες βάσης όσο και το CDS με τις αποδόσεις των 10ετών Γερμανικών στο 2,11% και του ελληνικού στο 11,40%.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η μεν Ελλάδα εμφανίζει spread χρεοκοπίας αλλά δεν καταφεύγει στις αγορές ενώ π.χ. Πορτογαλία και Ισπανία εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις καθιστώντας ακριβές έως απαγορευτικές τις εκδόσεις ομολόγων.

πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου