Vladimir Putin: Ο σούπερμαν της Ρωσίας


Ο Vladimir Putin είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Πρόσφατα τον είδαμε να είναι συγκυβερνήτης πυροσβεστικού αεροσκάφους πάνω από τη δυτική Ρωσία. Το 2008 είχε χρησιμοποιήσει ένα...
αναισθητικό όπλο για να σώσει μια ομάδα επιστημόνων και ένα τηλεοπτικό συνεργείο από μια τίγρη. Το 2009, έσωσε τους Ρώσους καταναλωτές, αναγκάζοντας έναν μπακάλη να κατεβάσει τις τιμές στα σουτζούκια, ανάγκασε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο να επαναφέρει στην εργασία κάποιους απολυμένους, ανοίγοντας ένα εργοστάσιο τσιμέντου, δίδαξε τεχνικές τζούντο στα μέλη της εθνικής ομάδας του τζούντο, και εξερεύνησε τη πιο βαθιά λίμνη του κόσμου μέσα σε ένα υποβρύχιο. Τον περασμένο Απρίλιο αγκάλιασε μια πολική αρκούδα. Κολυμπάει συχνά στους ποταμούς της Σιβηρίας, και καβαλάει άλογα γυμνόστηθος. Αναμφίβολα, οι γυναίκες τον λατρεύουν. Λένε πως ποτέ δεν πρόκειται να υποστεί καρδιακό επεισόδιο, διότι η καρδιά του τον φοβάται.



Τι συμβαίνει όμως; Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ αναμένονται εκλογές του χρόνου. Ο πρόεδρος Medvedev, που ο ίδιος τον επέλεξε, έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του χρόνου. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας του Μαρτίου, και η τραγωδία στα ορυχεία τον περασμένο Μάιο, δεν βοήθησαν και πολύ. Τώρα, το Κρεμλίνο επιτέλους θέτει τις καταστροφικές πυρκαγιές υπό έλεγχο, και η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων οδήγησαν τη κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η εικόνα του Putin, ως ανθρώπου της δράσης, έχει να κάνει με την αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος. Πριν από δέκα χρόνια, το υποβρύχιο Kursk είχε βυθιστεί αύτανδρο. Σε κάποια φάση, όταν όλα έδειχναν πως μια αποστολή διάσωσης θα μπορούσε να σώσει τα 118 μέλη του πληρώματος, ο νεοορκισθείς τότε πρόεδρος αρνήθηκε να διακόψει τη παραθέρισή του στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Σήμερα ο Putin προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ο «άνθρωπος του λαού». Στη διάρκεια των πυρκαγιών, έβγαινε καθημερινά στη τηλεόραση.

Όλα αυτά τα κόλπα δεν έχουν να κάνουν με τη δύναμη του Putin, αλλά με την αδυναμία της Ρωσίας. Η χώρα παραμένει ένα κράτος ανδρών, και όχι νόμων. Το κοινό έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς τους ηγέτες του, τους οποίους δεν θεωρεί ικανούς να βελτιώσουν τη μοίρα του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το 43% των Ρώσων δεν αναμένουν οτιδήποτε το θετικό από τον πρωθυπουργό τους. Το 56% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο με ότι συμβαίνει στη πατρίδα του. Ως πρόεδρος, ο Putin κατάργησε την άμεση εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών, οι οποίοι τώρα διορίζονται από το Κρεμλίνο. Το 59% των πολιτών διαφωνούν με αυτό το καθεστώς. 82% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν σέβονται τους νόμους.

Οι Ρώσοι δεν πιστεύουν στην ακεραιότητα των δημοσίων θεσμών τους. Η Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα που ελέγχει τα 2/3 της Δούμας, δεν εκπροσωπεί τίποτα άλλο παρά μια αφοσίωση στον Putin. Τα δικαστήρια δεν χαίρουν εκτίμησης. Τα ΜΜΕ της χώρας κάθε άλλο παρά ελεύθερα είναι.

Putin έχει απολαύσει μια ισχυρή αποδοχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Αν και τα ποσοστά αποδοχής του πέφτουν, το τέλος του καυτού καλοκαιριού θα τα δει να ανεβαίνουν και πάλι. Πολύ πιθανό να καταφέρει αυτά που θέλει στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συνεκτική αντιπολιτευτική πρόταση η οποία να του στερήσει τη προεδρία στις εκλογές του 2012.

Παρόλα αυτά, οι ξένοι αναλυτές αναρωτιούνται πως θα είναι στο μέλλον η Ρωσία χωρίς τον Putin. Ακόμη και αυτός ο υπερήρωας δεν θα ζήσει για πάντα, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο για το ποια προσωπικότητα ή ποιος θεσμός θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει με φερεγγυότητα.
ΠΗΓΗ:http://ksipnistere.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου