Οι πρώτες κινήσεις στη σκακιέρα


Η σκακιέρα είναι παλιά. Ομως οι νέοι παίκτες που αρχίζουν αυτήν την καινούργια παρτίδα σκακιού για το Μεσανατολικό έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για το Παλαιστινιακό που άρχισαν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον υπολογίζεται να διαρκέσουν έναν χρόνο- εάν όλα πάνε καλά...
Το μόνο απτό αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ήταν η συμφωνία ότι θα ξανασυναντηθούν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Μέση Ανατολή και έπειτα θα συναντώνται τακτικά κάθε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή Τζορτζ Μίτσελ, οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι θα πρέπει κατ΄ αρχάς να επιτύχουν μια συμφωνία- πλαίσιο, πριν προχωρήσουν σε μια πολύ πιο περίπλοκη ειρηνευτική συνθήκη.

Τι μπορεί να είναι αυτή η συμφωνία- πλαίσιο; Συνήθως ένα έγγραφο στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικοί πολιτικοί συμβιβασμοί για θέματα- κλειδιά όπως τα σύνορα, το μέλλον της Ιερουσαλήμ και οι συνθήκες που θα ισχύσουν για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε αυτά τα καυτά ζητήματα πριν προχωρήσουν παραπέρα. Αντί να αναφέρει ακριβώς την οριοθέτηση των συνόρων, για παράδειγμα, η συμφωνία- πλαίσιο μπορεί να περιγράφει το ποσοστό του εδάφους της Δυτικής Οχθης- την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967- τα οποία θα πάρουν οι Παλαιστίνιοι για να δημιουργήσουν το κράτος τους. Μπορεί επίσης να αναφέρει εάν το Ισραήλ θα ανταλλάξει κάποιες περιοχές ώστε οι Παλαιστίνιοι στο τέλος να έχουν το αντίστοιχο του 100% των εδαφών που κατελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1967. Στο έγγραφο, το οποίο θα είναι ολιγοσέλιδο, μπορεί επίσης να περιγράφεται το τι θα γίνει με την Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές όπως και το εάν και σε ποιον βαθμό θα έχουν οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες το δικαίωμα να εγκατασταθούν σε ισραηλινά εδάφη.

Οι οικισμοί. Στην επόμενη συνάντησή τους στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του για το μερικό πάγωμα της κατασκευής οικισμών που λήγει στις 26 του μηνός. Ολες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις των ισραηλινών εποίκων την Πέμπτη, ότι αγνοούν την απόφαση του Νετανιάχου και αρχίζουν αμέσως τις κατασκευαστικές δραστηριότητες σε περίπου 80 οικισμούς. Και αν αυτά είναι τα προβλήματα από την ισραηλινή πλευρά, χθες 13 ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ένοπλο τμήμα της ισλαμικής Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό συντονισμού των επιχειρήσεών τους κατά του Ισραήλ.

Πώς διαφέρει λοιπόν αυτή η ειρηνευτική προσπάθεια από τις προηγούμενες; Είναι θέμα συγχρονισμού. Οπως παρατήρησε ο Μίτσελ, οι προηγούμενοι αμερικανοί πρόεδροι μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ Μπους και ο Μπιλ Κλίντον προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για ειρηνευτική συμφωνία την τελευταία χρονιά της θητείας τους. Ο Ομπάμα, αντίθετα, ασχολήθηκε με το θέμα από την πρώτη εβδομάδα. «Οι άλλοι δεν είχαν χρόνο στο τέλος», δήλωσε ο Μίτσελ. «Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τώρα ούτε την επιτυχία ούτε την αποτυχία. Ομως τουλάχιστον θα έχουμε πολύ χρόνο για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας».
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός στις συνομιλίες Νετανιάχου - Αμπάς
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4592471

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου