«Δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο»


ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

Αψηφώντας τον κίνδυνο του προστίμου, το Συντονιστικό των Επαγγελματιών Καφέ-Μπαρ, το οποίο αντιτάσσεται στον αντικαπνιστικό νόμο, επανέλαβε χθες τη θέση του -ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα προσφύγει και νομικά, αν και όπου χρειαστεί- σε μια συνάντηση που τα είχε όλα: και καφέ και... τσιγάρο.
Η καφετέρια στην οδό Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, αποτέλεσε, χθες το μεσημέρι, τον πόλο έλξης για τους επαγγελματίες που αποτελούν το συντονιστικό (περίπου ογδόντα) και δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τον νόμο, αφού, όπως λένε, τους αδικεί (σ.σ.: γι' αυτό και, παρά την ισχύουσα νομοθεσία, τα τσιγάρα άναψαν και εντός της αιθούσης), αλλά και τους πελάτες ή εργαζομένους που έχουν την ίδια άποψη, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην επιλογή και στη διατήρηση ειδικών χώρων για καπνιστές.

Τάση που αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα της MRB (για λογαριασμό της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης) και στην οποία αναφέρθηκαν χθες τα μέλη του συντονιστικού.

«Μας παρουσιάζουν το πόσοι θέλουν να διακοπεί το κάπνισμα. Τους παρουσιάζουμε και εμείς την έρευνα της MRB για την Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών που έγινε τον Ιούνιο του 2010. Τι έχουν να μας πουν; Γνωρίζουν ότι το 73% των μη καπνιστών συμφωνεί με τον διαχωρισμό σε καπνιζόντων και μη; Ξέρουν ότι 1 στους 3 απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα, θα βγαίνει λιγότερο; Εμείς τι θα κάνουμε;» λέει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Επαγγελματιών καφέ-μπαρ και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Δημήτρης Αρβανίτης.
Σύμφωνα με την έρευνα της MRB:

- Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

- 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε επιχειρήσεις/χώρους εργασίας.

- 1 στους 3 καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια κ.λπ., θα βγαίνει λιγότερο σε αυτά τα μαγαζιά.

- Στην ερώτηση «Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα σας ωθούσαν να διακόψετε το κάπνισμα/που μπορούν να ωθήσουν κάποιον στο να διακόψει το κάπνισμα;», το 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των προϊόντων καπνού, ενώ μόνο το 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ., και μόλις το 1,7% την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών προϊόντων καπνού στα σημεία πώλησης.

«Θεωρούμε κοινωνικά άδικο αυτό που συμβαίνει», προσθέτει ο κ. Αρβανίτης, «αφενός γιατί το μέτρο αφορά το 50% και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, και αφετέρου διότι από τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν δεν προκύπτει από πουθενά ο όρος του "παθητικού καπνιστή". Η κυβέρνηση και το υπουργείο ξεκίνησαν μια κόντρα με την κοινωνία, χωρίς να υπάρχει λόγος». «Στο συντονιστικό», καταλήγει ο ίδιος, «είμαστε 80 επιχειρηματίες, αύριο ενδεχομένως περισσότεροι -αφού το ενδιαφέρον των επαγγελματιών απ' όλη την Ελλάδα είναι έκδηλο- και έχουμε 400 υπαλλήλους. Αν αυτοί μείνουν στον δρόμο αύριο γιατί δεν θα έχουμε δουλειά στα μαγαζιά μας, ποιος θα τους ζήσει;».

Το Συντονιστικό (www. scafebar.gr), το οποίο καλεί σε συστράτευση όσους διατηρούν την ίδια άποψη, θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. *

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

MRB HELLAS S.Α. Για την Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης

ΦΥΛΟ: Ανδρες 48,9% - Γυναίκες 51,1%

ΗΛΙΚΙΑ: 18 και άνω

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.008 άτομα

ΜΕΘΟΔΟΣ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Πανελλαδική (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές)

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010.

«Δεν θέλαμε εξαιρέσεις», λέει η υπουργός
«Δεν θελήσαμε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή κάποιου νόμου με εξαιρέσεις, που θα δημιουργούσε περισσότερο οικονομικό βάρος στους επαγγελματίες», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε αντικαπνιστική εκδήλωση στο Ζάππειο, τονίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει τη λογική του «κυνηγιού μαγισσών» για τους καπνιστές.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εστιατόρων και λοιπών επαγγελμάτων -παρά τις όποιες επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις- είπαν ότι «προτιμούμε ως μέτρο την ολική απαγόρευση, καθώς είναι σαφές, εφαρμόσιμο, δεν δημιουργεί καμία ασάφεια και προβληματισμό στην εφαρμογή, δεν δημιουργεί επιπλέον επενδύσεις σε μια ώρα δύσκολη ή και προβλήματα -και νομικά- για τις αδειοδοτήσεις στους δήμους ή στην πυρασφάλεια, καθώς και στην Πολεοδομία. Και το πιο ξεκάθαρο: δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι κάθε παράβαση βεβαιώνεται σε «Βιβλίο Αναφοράς του Ν.3868/2010», το οποίο οφείλει να προμηθευτεί ο υπόχρεος· πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα Αρχή. Επιπροσθέτως, η παράβαση καταχωρείται σε ειδικό τριπλότυπο έντυπο, που τιτλοφορείται «ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ».

Σ.Ν.Χαρμάνι αντιδράσεων, οργή για τους «ρουφιάνους»
Πανηγυρική ήταν για τους μη καπνίζοντες η χθεσινή μέρα. Για τους αρειμάνιους τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα: οργής, θυμού, απογοήτευσης, αλλά και κρυφής ελπίδας πως το ελληνικό... παραθυράκι θα ανοίξει και οι θεριακλήδες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους σε κλειστούς χώρους.

Γιώργος Καρπούζας «Θα πιεις καφέ ή μπίρα χωρίς τσιγάρο; Ποτέ. Θα τη βρουν την άκρη οι καπνιστές»
Κατά γενική ομολογία το μέτρο εφαρμοζόταν σε μεγάλο βαθμό, κάτι που έκανε τους καταστηματάρχες, κυρίως σε καφετέριες και καφενεία, να μετρούν σημαντικές απώλειες. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μειωμένη κίνηση της τάξης του 40% και από τον Σεπτέμβριο σκέφτονται τι αναμένεται να επακολουθήσει, όταν με τα πρωτοβρόχια οι πελάτες θα σερβίρονται σε κλειστούς χώρους.

Ευχάριστη νότα στη χθεσινή -πράγματι σκληρή- επιβολή... κάποιοι παράτολμοι, που γνωρίζουν για την «περίοδο χάριτος» του πρώτου μήνα, παίρνουν την τζούρα τους μάλλον επιδεικτικά και ας τους κάνουν πλάκα οι διπλανοί πως θα τους καταγγείλουν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

«Δεν καπνίζω» μας λέει ο Σταύρος Κοκκινάκος. «Σήμερα για μένα είναι απόλαυση να βλέπω γύρω μου χωρίς καπνούς και τσιγάρα. Από την άλλη όμως και η απαγόρευση δεν μου αρέσει. Επρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να ικανοποιηθούν και οι δύο». Καφετζής στην Καλλιθέα ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, δεν καπνίζει. «Στο καφενείο μας εφαρμόζουμε το μετρο εδώ και καιρό. Ο κόσμος θα συνηθίσει το μέτρο. Ασε που, εκτός της υγείας, θα έχει όφελος και στην τσέπη». Αντίθετη άποψη έχει ο Νίκος Γρηγοριάδης, ιδιοκτήτης καφετέριας: «Καπνίζω δεκαπέντε χρονια. Τα μέτρα λόγω ελληνικής νοοτροπίας δεν ξέρω πώς μπορούν να εφαρμοστούν. Μιλάω και με άλλους συναδέλφους, εκτιμάμε ότι η δουλειά θα πέσει γύρω στο 40%». Σερβιτόρα, και μάλιστα καπνίστρια, η Αννα Αγω υπογραμμίζει πως η πελατεία σίγουρα θα μειωθεί, αφού καφές και τσιγάρο πάνε μαζί. «Ετσι έχουν μάθει οι νέοι. Δύσκολο να κοπεί η συνήθεια».

Σε μπιραρία εργάζεται ο Γιώργος Καρπούζας, καπνιστής από το 2000. «Θα τη βρουν την άκρη οι καπνιστές», λέει με νόημα. Μάλλον εξοργισμένος με την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου δείχνει ο Ευριπίδης Τσιπίδης: «Από τους πελάτες μου εδώ στο καφενείο οχτώ στους δέκα καπνίζουν. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Τους βλέπετε εκεί. Ολοι κάθονται έξω, τον χειμωνα τι θα κάνουν; Θα τουρτουρίζουν για ένα τσιγάρο; Τι θέλουν να κάνουν με αυτά τα μέτρα δεν ξέρω».

Στις καφετέριες του Νέου Κόσμου στον πεζόδρομο οι νεαροί θαμώνες απολαμβάνουν φρέντο και καπουτσίνο αστειευόμενοι. «Γίναμε δύο φορές Ιταλοί, με τους καφέδες και με το κόψιμο του τσιγάρου». Ο Βαγγέλης Οικονόμου εκτιμά ότι το μέτρο θα ξεφουσκώσει, ενώ η Μαρία Λίλη, φοιτήτρια, εκνευρίζεται στη σκέψη πως θα υπάρχουν και «ρουφιάνοι στο τσιγάρο».

Γ.Α.Κ.
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=198735

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου