Λίγα λόγια για το Αγγλικό δίκτυο " NO2 ID " ( Δίκτυo Άγγλων πολιτών εναντίον της βρετανικής "Κάρτας του Πολίτη")



Γεια σας,

Επειδή βλέπω ότι η ψηφοφορία που οργάνωσε η "Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης" έχει ενοχλήσει και μάλιστα πάρα πολύ (άκου φακέλωμα η υπογραφή μας ενάντια στην κάρτα του πολίτη - τότε η κάρτα η ίδια τι είναι δηλαδή;;; Πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι αλυσίδα πραγματική!!!) σας στέλνω ένα certification (το NO2ID_Pledge_Certificate_colour.pdf) που δίνει το NO2ID σε όσους υπογράφουν καθώς και την μετάφραση (το NO2ID pledge.doc) του κειμένου που έχει στο πίσω μέρος όπου φαίνεται καθαρά ότι και αυτοί έχουν διεξαγάγει αντίστοιχη ψηφοφορία το 2005 με 10.000 υπογραφές περίπου. Επίσης επισυνάπτω και μία μετάφραση (το NO2ID NET.doc) μερικών σελίδων από διάφορα κείμενα του NO2ID
Ευχαριστώ.
Μετάφραση κειμένων του δικτύου "NO2ID"
(Σχόλιο "Ο.Π":Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα μετά απο αγώνες του λαού της Αγγλίας, η Βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού με νόμο που θα καταθέσει στην βουλή στις 15 Σεπτεμβρίου θα καταργήσει τον προηγούμενο νόμο για την "Κάρτα του Πολίτη" και τις βάσεις δεδομένων )
NO2ID NET

Ποιός είναι ο σκοπός μας:


Το «NO2ID» είναι ένα μία αγωνιστική οργάνωση. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχουμε επικεντρωθεί ενάντια στην απειλή για την ελευθερία και την ιδιωτική μας ζωή από την τεράστια όσο και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της κρατικής βάσης δεδομένων (database state) της οποίας η «ID CARD» είναι το πιο χειροποιαστό κομμάτι. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι. Δεν είμαστε προσκολημένοι σε καμμία παράταξη ούτε διαφήμιση ή οτιδήποτε άλλο.
Σκοπεύουμε να δημοσιοποιήσουμε, την υπόθεση της εναντίωσης απέναντι στον κρατικό έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων στο ευρύ κοινό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στην κυβέρνηση. Έχουμε μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις αλλά και προβληματισμούς. Με άλλα λόγια απλοί άνθρωποι περίπου σαν και τον καθένα μας.

Καταπατημένες υποσχέσεις, Διαλυμένο σύστημα.
Το 2006 το NO2ID άρχισε να εναντιώνεται στo...«Ιατρικό Απόρρητο», όταν ξεκίνησε η εκστρατεία για το NHS απόρρητο. Ο κύριος στόχος μέχρι τώρα υπήρξε το Summary Care Record (Περιληπτικός Ιατρικός Φάκελος).

Μία πρώιμη επιτυχία (της αντίστασης αυτής) εξασφάλιζε στους ασθενείς το δικαίωμα να εξαιρεθούν από το σύστημα αυτό. Αλλά το Υπουργείο Υγείας – ο υπεύθυνος για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του NHS – συνέχιζε να χρηματοδοτεί ένα σύστημα για το οποίο οι ερευνητές στο UCL έχουν αποδείξει ότι εισάγει ελάχιστη (αν εισάγει κάποια) οφέλεια και στο οποίο ένα 10% των αρχείων θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Έχει γίνει επίμονο και αινιγματικό (Το Υπουργείο Υγείας;) στην προσπάθεια να προωθήσει το επικίνδυνο και αρχικό του πρόγραμμα:
* Παραπλανημένοι ασθενείς και κατασκευασμένες εγκρίσεις.
* Παράκαμψη των GPs (είναι κάποιο σύστημα σχετικά με την υγεία) – με την απόφαση να εμφανιστεί σαν κάτι ανάμεσα στα Primary Care Trusts και στους Practice Managers
* Με πολύ ασαφή στοιχεία σχετικά με το ποιός έχει πρόσβαση σε αυτό και με ποιόν τρόπο.
* Χρήση των στοιχείων για διαφιμιστικούς λόγους σε προεκλογική περίοδο.
Εν’ τω μεταξύ και οι Torries και οι LibDems για αντίδραση υποσχέθηκαν να μπλοκάρουν το SCR.
Η συμφωνία υποσχόταν να δώσει στους ασθενείς τον πλήρη έλεγχο του φακέλου τους. Και ποιό ήταν το αποτέλεσμα;


* Κρυφή γραπτή συμφωνία στο κοινοβούλιο ότι το φακέλωμα θα συνεχιστεί
* Το φακέλωμα επιταχύνεται. Μαζικά.
* Ο Υπουργός Υγείας καθυστερεί μία σημαντική ψήφο από τους GPs με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι κάτι που ήδη γινόταν.
* Οι Υπουργοί παραβλέπουν την ανεξάρτητη μελέτη που επισημαίνει τα αδύνατα σημεία.


Και όταν η επιτροπή των GP’s της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης να σταματήσει το φακέλωμα και να αποκοπεί εντελώς η πρόσβαση στο σύστημα οι Υπουργοί δεν έκαναν τίποτα. Οι GP’s εξαναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ιδιωτικά για να εξασφαλίσουν την προστασία των ασθενών τους.


Τα προσωπικά στοιχεία περισσοτέρων των 2 εκατομυρίων ανθρώπων είναι τώρα εκτεθειμένα σε ένα σύστημα το οποίο είναι εύκολο να παραβιαστεί, και για πολλούς απειλείται ακόμα και η υγεία τους.
Δεν θα σταματήσει εδώ.


Τι χρειάζεται να ξέρουμε για την «Κρατική βάση δεδομένων»


Η κρατική βάση δεδομένων είναι, ας πούμε, μία απόπειρα να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για να ελέγχουμε τους ανθρώπους προκειμένου να κυβερνήσουμε. Υπάρχουν πολλά διαπλεκόμενα κυβερνητικά σχέδια που το κάνουν αυτό. Όλα μαζί συνθέτουν ένα επίσημο ανακάτεμα στην ιδιωτική μας ζωή το οποίο είναι άνευ προηγουμένου.


Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα από όλες τις σχετικές διαδικασίες στις οποίες η κρατική βάση δεδομένων στηρίζεται και στις οποίες το NO2ID εναντιώνεται επίσης: (1)


Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση Δομή Εθνικής Ταυτότητας, και φυσικά δεν βοήθησε καθόλου ότι το «Κεντρικό Γραφείο(Home Office)» συχνά έδινε παραπλανητικές υποσχέσεις. Παρακάτω ακολουθεί μία περίληψη της δομής αυτής. (2)
Επίσης παρακάτω ακολουθούν κάποιες απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις.


(1) Τι είναι η Κρατική Βάση Δεδομένων


Η κρατική βάση δεδομένων είναι, ας πούμε, μία απόπειρα να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για να ελέγχουμε τους ανθρώπους προκειμένου να κυβερνήσουμε. Υπάρχουν πολλά διαπλεκόμενα κυβερνητικά σχέδια που το κάνουν αυτό. Όλα μαζί συνθέτουν ένα επίσημο ανακάτεμα στην ιδιωτική μας ζωή το οποίο είναι άνευ προηγουμένου.
Όλες οι βάσεις οι βάσεις δεδομένων θα μπορούσαν να συνδεθούν με το «ΕθνικόΜητρώο Ταυτότητας» (National Identity Register NIR) το οποίο είναι και ο κύριος σκοπός των «ID Cards». Ο NIR αριθμός θα είναι το κλειδί για όλη τη ζωή σας. Και με τη γνωστή «διακίνηση πληροφοριών», θα μπορούσε να γίνη αυτό που γίνεται και με τους κοινούς υπηρέτες δηλαδή τον περνάει ο ένας στον άλλο. Το όνομα που έχει δώσει η κυβέρνηση σε όλη αυτή την προσπάθεια: «Ευέλικτη Διακυβέρνηση» (Transformational Government) ηχεί ωραίο στα αυτιά σου μέχρι να καταλάβεις ότι αυτό που πραγματικά έχει αλλάξει δεν είναι η διακυβέρνηση αλλά η εξουσία επάνω σου.




Προς το παρόν τα σχεδιαζόμενα συστήματα περιλαμβάνουν:


* ID Interrogation centers (Διαγνωστικά κέντρα ταυτοτήτων) για διαβατήρια και ταυτότητες.
* Ηλεκτρονικά διαβατήρια τα οποία θα βοηθούν στη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ταξιδιωτικές συνήθειες
* Διεθνώς αναγνωρίσιμες ηλεκτρονικές διασυνοριακές δομές (International eBorders schemes) οι οποίες θα διαθέτουν έναν δομημένο σύνολο πληροφοριών για τον κάθε επιβάτη (Passenger Name Record Information) και θα μπορούν να τον ανατλλάσουν με ξένες κυβερνήσεις και φυσικά και να τον αποθηκεύουν.
* Καταγραφή όλων των ταξιδίων με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Αριθμού Πινακίδων (Automatic Number Plate Recognition ANPR)
* «Εξειδικευμένες Κάρτες» (Entitlement Cards), οι οποίες θα καταγράφουν κάθε χρήση κοινών υπηρεσιών.
* Κεντροποιημένους Ιατρικούς Φακέλους χωρίς προστασία.
* «ContactPoint» μία βάση δεδομένων στην οποία μαζεύονται ευαίσθητες πληροφορίες για κάθε παιδί.
* Έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων στις pubs και στα bar – οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να παρακολουθούν τους πελάτες τους.
* Μία πλήρως διευρυμένη Εθνική Βάση DNA.
* Νέες δυνατότητες στην αστυνομία για έλεγχο ταυτότητων.
* Αυξημένο Έλεγχο Ποινικού Μητρώου (Criminal Record Bureau checks) για υπαλλήλους και εθελοντές
* Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε διασταύρωση του ID των υπαλλήλων και των πελατών τους με την κυβέρνηση.






Η παραπάνω λίστα ολοένα και μεγαλώνει αλλά το NO2ID συνεργάζεται με ένα μεγάλο πλήθος από οργανώσεις. Ψάχνουμε για άτομα που θέλουν να πολεμήσουν οποιοδήποτε από τα πλοκάμια της κρατικής βάσης δεδομένων, όπως επίσης και να ξεριζώσουν την πηγή του δηλαδή το NIR (Εθνικό Μητρώο Ταυτότητας.)






(2) Τα προβλήματα με τις «ID Cards»


Δεν είναι απλώς μία κάρτα.


Το προτεινόμενο σύστημα ταυτοτήτων έχει πολλά επίπεδα


Το «Εθνικό Μητρώο Ταυτοτήτων»
- τον προσωπικό έλεγχο και αρίθμηση του πληθυσμού
– το σημείωμα πολλών προσωπικών λεπτομερειών σαν στοιχεία προς αποθήκευση τα οποία θα δημοσιοποιούνται και θα ανανεώνονται τακτικά
– συλλογή και έλεγχος βιομετρικών στοιχείων (όπως δακτυλικά αποτυπώματα)
- ένα ευρύ δίκτυο αναγνωστών (scanners) το οποίο θα είναι συνδεδεμένο μέσω ενός ασφαλούς δικτύου (όσο ασφαλή είναι τα δίκτυα υπολογιστών με τα χιλιάδες παραδείμγματα υποκλοπών από huckers) με την κεντρική βάση δεδομένων
– πρόβλεψη για χρήση και σε δημόσιους αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς
– διάχυση δεδομένων μεταξύ διαφόρων οργανισμών σε απρόβλεπτη κλίμακα.




Μαζική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων


50 κατηγορίες προσωπικών δεδομένων έχουν οριστεί ως αποθηκεύσιμες στο σχετικό νομοσχέδιο, αν και θα μπορούσαν να αυξηθούν και άλλο. Ένας δείκτης (μία σύνδεση) σε όλους τους επίσημους και μη ηλεκτρονικούς φακέλους (records) μέσω διασταυρούμενων συνδέσεων (cross references) αλλά μέσω των αρχείων ιχνών παρακολούθησης (audit trail) όλων των ενεργηθέντων ελέγχων στο μητρώο, ο αριθμός του Εθνικού Μητρώου Ταυτότητας θα είναι το κλειδί για όλη την ιστορία της ζωής του κάθε προσώπου, ακόμα και μετά θάνατον. (σχόλιο "Ο.Π": Είναι ακριβώς ότι και ο δικός μας ΑΜΚΑ)


Εφ’ όρου ζωής επίβλεψη και η βάση δεδομένων που κρατά τα στοιχεία για τις επιμέρους βάσεις δεδομένων(meta database)


Κάθε φακελωμένο άτομο θα είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει το σύστημα για κάθε αλλαγή στα δεδομένα που έχουν οριστεί ως αποθηκεύσιμα. Είναι ξεκάθαρος ο σκοπός του συστήματος να απαιτεί έλεγχο ταυτότητας για όλο και περισσότερες συναλλαγές, και έτσι όλο και θα αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών που θα πρέπει να αποθηκεύονται στα αρχεία ιχνών παρακολούθησης (audit trail). Έτσι η πληροφορία που θα μπορεί να αντιστοιχηθεί σε έναν αριθμό από το NIR θα μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί από οποιαδήποτε βάση δεδομένων ή ομάδα βάσεων δεδομένων. Η βάση δεδομένων που θα περιέχει τα στοιχεία σχετικά με τη δομή όλων των υπολοίπων (χιλιάδων ίσως) βάσεων δεδομένων θα είναι πολύ πιο δραστική και πολύ λιγότερο ασφαλής από το ίδιο το NIR.


Τα ID cards άλλων χωρών δεν είναι συγκρίσιμα.


Πολλές χώρες του δυτικού κόσμου που έχουν κάρτες δεν έχουν ένα κοινό μητρώο. Κατά κανόνα οι ID Cards έχουν περιορισμένη χρήση, με πολύ ισχυρούς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στη Γερμανία η κεντροποίηση απαγορεύεται για ιστορικούς λόγους, και όταν οι κάρτες αντικαθίστανται οι φάκελοι δεν συνδέονται με την καινούργια κάρτα. Το Βέλγιο έχει χρησιμοποιεί σύγχρονους αλγόριθμους κρυπτογράφησης για να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα και να προλάβει την κοινοποίηση αυτών, μία προσέγγιση που είναι αντίθετη με αυτή του Μεγάρου Μαξίμου (Home Office). Το Αγγλικό μοντέλο συγγενεύει με αυτό ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής (μήπως εννοεί και την Έλλαδα προσεχώς;) και της Κίνας – αν και το τελευταίο έχει παραιτηθεί από την αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων.
Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικά επιχειρήματα. Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι το σύστημα θα παρέχει τα υποσχόμενα οφέλη.


Τρομοκρατία


Η ταυτότητα δεν αποδεικνύει την πρόθεση. Επιτήδειοι εγκληματίες και τρομοκράτες θα μπορούν να εξαπατούν το σύστημα. Εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράττονται τυχαία κατά καιρούς από διάφορους δεν μπορούν εκ’των πραγμάτων να εμποδισθούν. Οι Υπουργοί επίσης παραδέχονται ότι οι ID Cards δεν μπορούν να αποτρέψουν τις θηριωδίες. Ένα ξερός ισχυρισμός ότι (ένα τέτοιο σύστημα) θα βοηθούσε πάρα πολύ το Υπουργείο δεν είναι αποδεκτό επιχείρημα παρά μόνο όσο αφορά την Εθνική ασφάλεια. Αλλά που είναι οι αποδείξεις περί τούτου; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμμία σχέση ανάμεσα στη χρήση των καρτών και στην πρόληψη της τρομοκρατίας, ενώ σε καμμία περίπτωση η ύπαρξη της κάρτας δεν έχει μειώσει τη δράση των τρομοκρατών. Αντιθέτως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση της κάρτας ανυποστήρικτα εμφανίζεται ότι αυξάνει την ασφάλεια ενώ στην πραγματιότητα την μειώνει (την ασφάλεια).


Παράνομη μετανάστευση και εργασία


Μετανάστες θα συνεχίζουν να εισέρχονται στη Βρετανία χρησιμοποιώντας ξένα έγγραφα – γνήσια ή πλαστά – και οι ID Cards δεν θα φέρνουν κανένα επιπλέον εμπόδιο στους δουλέμπορους από ότι τα διαβατήρια και οι άδειες παραμονής. Οι εργοδότες ενώ ήδη αντιμετωπίζουν πολύ βαριά πρόστιμα όταν απασχολούν παρανόμως τέτοια άτομα στις επιχειρήσεις τους, εντούτοις ακόμα και σήμερα υφίστανται ελάχιστες διώξεις .


Κλέψιμο του συστήματος παροχών και κατάχρηση των δημοσίων υπηρεσιών.


Οι ταυτότητες είναι ένα μικρό κομμάτι του συστήματος παροχών. Οι έκταση των ισχυρισμών για ψεύτικη ταυτότητα υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομύρια (2,5%) σε ένα σύνολο περίπου 2 δισεκατομύριων απατών.


Απατεωνιές με τις ταυτότητες


Και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Αυστραλία έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα με το κλέψιμο των καρτών από ότι η Βρετανία, ακριβώς επειδή έδειξαν εμπιστοσύνη σε ένα πολύ κεντροποιημένο σύστημα (single reference source). Έξοδα για δικαστικές υποθέσεις άσχετες με την ταυτότητα περιλαμβάνουν πολύ παρανομία η οποία δεν μπορεί να παταχθεί με τις κάρτες. Κατ΄όνομα μόνο ασφαλείς, αξιόπιστες, οι ID Cards είναι πολύ πιο χρήσιμες στους εγκληματίες παρά στους νομοταγείς πολίτες. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει εξηγήσει πως θα σταματήσει το ανακάτεμα των κλεφτών ταυτοτήτων στα προσωπικά στοιχεία αθώων πολιτών. Αντίθετα η συλλογή από την κυβέρνηση όλων των ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών, και η συνακόλουθη εύκολη μεταφορά τους ανάμεσα στα υπουργεία, θα δημιουργήσει πολλές νέες ευκαιρίες στους επίδοξους εγκληματίες κάθε είδους.


Η δέσμευση του NO2ID
Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τις ID Cards και τη κρατική βάση δεδομένων.


Η κυβέρνηση νομίζει ότι είναι έξυπνη. Θα υποχρεώνει τους ανθρώπους να παίρνουν ID Cards όταν αυτοί θα αιτούνται για δημόσια έγγραφα όπως διαβατήρια κ.α. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι ID Cards είναι «προαιρετικές», αλλά μόλις τα προσωπικά σας δεδομένα θα εισαχθούν στη βάση του «Εθνικού Μητρώου Ταυτοτήτων» θα υπάρχουν εκεί για όλη σας τη ζωή.

Δεν πρόκειται απλά για μία κάρτα. Άπαξ και τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκευτούν η κυβέρνηση θα τα διαθέτει σε ένα όλο και αυξανόμενο αριθμό πρακτόρων που θα σχηματίζουν μία όλο και καλύτερη εικόνα για τη ζωή σας. Η καταστροφή του HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs – Της Αυτής Εξοχότητας Έσοδα και Δασμοί) σχετικά με τους φακέλους για τα επιδόματα των παιδιών έδειξε ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνο αυτό μπορεί να γίνει.
Χιλιάδες άνθρωποι τώρα ξέρουν ότι το να αφήνουν την κυβέρνηση να χειρίζεται την ταυτότητά τους είναι μάλλον μία πολύ κακή ιδέα. Σε διάστημα μόλις 4 εβδομάδων το 2005 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υποσχέθηκαν online να αρνηθούν να παραλάβουν την ID Card. Μπορεί να έχετε κιόλας δει αφίσες τους που να λέν ότι προτιμούν να πάνε φυλακή παρά να φακελωθούν.
Η υπόσχεση του NO2ID είναι η δική σου ευκαιρία να κάνεις μία προσωπική και δημόσια ομολογία ότι θα αρνηθείς να συναινέσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακολουθεί – ελέγξει τη ζωή σου. Η υπόσχεση αυτή σημαίνει ότι δεν θα γραφτείς στο «Εθνικό Μητρώο Ταυτότητας». Είναι μία σοβαρή δέσμευση. Αν και προς στιγμήν τα πράγματα είναι πολύ ήπια, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη αν δεν συγκατατεθείς «θεληματικά». Αλλά λόγω το ότι μαζί με εσένα έχουν υπογράψει και μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμα η ζωή μπορεί γίνει δύσκολη και για την κυβέρνηση επίσης.
Προς τα παρόν είναι πέρα για πέρα νόμιμο να δηλώσεις ότι αρνείσαι να συναινέσεις στο σχεδιαζόμενο σύστημα ταυτοτήτων. Είναι πιθανό η άρνηση να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα, αλλά η κυβέρνηση το αποφεύγει αυτό προς το παρόν. Αν αρνηθούμε πολλοί θα γίνει αδύνατο. Δεν μπορούν να υπάρξουν αρκετά δικαστήρια που να δικάσουν 100.000 άτομα για να μην πούμε εκατομύρια. Τώρα όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εστία αντίδρασης που θα μπλοκάρει τους τροχούς του νέου συστήματος ταυτοτήτων, και θα προστατέψει την προσωπική μας ζωή από οποιονδήποτε στη χώρα αυτή.


Όσο περισσότεροι άνθρωποι δεσμεύονται να αρνηθούν τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η αντίδραση αυτή. Πες «ΟΧΙ» στην ταυτότητα και θα γίνει πιο δυσκολότερο να πιέσουν εσένα και τους άλλους. Παρότρεινε και τους φίλους σου να υπογράψουν επίσης, και ας προστατέψουμε ο ένας τον άλλο. Αν αρνηθείς τώρα τότε οι ID Cards θα αποτύχουν.
orthodox-watch
http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/08/no2-id-o.html

1 σχόλιο: