Επανεμφάνιση των ξένων στο ΧΑ και τις τράπεζες – Ανησυχούν στο ΥΠΟΙΚ για το spread στις 930 μ.β. - Στόχος 1000-1100 μ.β.;





Επανεμφανίσθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι και με στοχευμένες τοποθετήσεις λίγο πριν το κλείιμο της αγοράς συνέβαλλαν στην άνοδο κυρίως των τραπεζικών μετοχών και λόγω της αναβάθμισης των τραπεζών από την Goldman Sachs. Το ΧΑ έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 1541 μονάδες με τζίρο 81 εκατ και όγκο 16,58 εκατ μετοχές. Αρχικά Έλληνες επενδυτές υποκίνησαν προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ , για μεγάλο διάστημα το ΧΑ είχε αδρανοποιηθεί ωστόσο λίγο πριν το κλείσιμο επανεμφανίσθηκαν οι ξένοι. Και ενώ στο χρηματιστήριο επιχειρείται μια σταθεροποίηση στα ομόλογα επικρατεί προβληματισμός. 'Εντονη ανησυχία προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η εκτόξευση του spread στις 930 μονάδεςε βάσης.
Στην χρηματιστηριακή αγορά είναι ενεργή η παρουσία των ελλήνων επενδυτών ενώ επανέκμαψαν και οι ξένοι. Οι τραπεζικές μετοχές ανέκμαψαν καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.
Η Alpha bank κατέγραψε άνοδο +5%, η Eurobank +8% και η Εθνική +4%.
Σήμερα ξεκινούν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με την Πειραιώς να εμφανίζει μικρή αύξηση κερδών ενώ η ΑΤΕ θα εμφανίσει σημαντική διεύρυνση ζημιών με βάση αποχρώσεις ενδείξεις.

Η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών ήταν σημαντική με τους ξένους να ενεργοποιούνται με επίκεντρο την Citigroup , Credit Suisse, Goldman Sachs.
Στην αγορά ομολόγων παρατηρείται σταθεροποίηση με τα spreads να παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 930 μονάδων βάσης στην Ελλάδα. Σταθεροποιητικά spreads και CDS και στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.

Το ΥΠΟΙΚ ανησυχεί για το spread

Είναι καταφανές ότι η αγορά ομολόγων που αντικατοπτρίζει την πορεία των οικονομιών προειδοποιεί και προειδοποιεί με πολύ σαφή τρόπο.
Οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από την Deutsche Bank τις προηγούμενες ημέρες και ακολούθως από την Citigroup και την BNP Paribas δεν είναι καλό σημάδι. Το spread εκτινάχθηκε έως τις 930 μονάδες βάσης και ορισμένοι δεν αποκλείουν το spread στις 1000 με 1100 μονάδες βάσης.
Παράλληλα χθες υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες από το υπουργείο Οικονομικών προς την Deutsche, Citigroup και BNP με ένα ερώτημα να τίθεται από ελληνικής πλευράς γιατί πουλάτε.
Πάντως τα χθεσινά τηλεφωνήματα ίσως να διαδραμάτιαν ρόλο στο γεγονός ότι οι πωλητές ξένοι ανέκρουσαν πρύμναν.
Ταυτόχρονα η πτώση των αποδόσεων στην Γερμανία στο 2,08% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ είναι απόδειξη διάχυτης αβεβαιότητας. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου έχει ανέλθει στο 2,14%.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 11,5% περίπου.
Τι δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι έχει εκτιμηθεί.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αδιανόητο η απόδοση των 10ετών Γερμανικών ομολόγων το 2,08% θα έπρεπε να ήταν στο 3,5% π.χ.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν σφόδρα καθώς η άνοδος του spread μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκίνησαν τις επαφές με ξένους ώστε να διαπιστώσουν τις προθέσεις τους και να περάσουν το μήνυμα ότι η κατάσταση στην οικονομία της Ελλάδος σταθεροποιείται προβάλλοντας την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο που εξελίχθηκε θετικότερα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου