Κοντά σε συμφωνία για τον Σκαραμαγκά

Έπειτα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι Γερμανοί της ThyssenKrupp και οι Αραβες της Abu Dhabi Mar αποχώρησαν από το τραπέζι των συνομιλιών στο οποίο βρίσκονταν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη μαραθώνια σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η ισχύς της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου.

Η αρχική συμφωνία (framework agreement) προέβλεπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τα τέσσερα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, το ελληνικό Δημόσιο δεσμευόταν να παραγγείλει δύο νέα ίδια υποβρύχια με επιπρόσθετο κόστος ενός δισ. ευρώ, ενώ τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα περνούσαν κατά πλειοψηφία και σε ποσοστό 75% στην Abu Dhabi Mar.
Οι απερχόμενοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων της Thyssen είχε συμφωνηθεί ότι στο εξής δεν θα έχουν ευθύνες για πιθανές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των υποβρυχίων ή αποκλίσεις από τις αρχικές τεχνικές προδιαγραφές και αποσπούσαν εγγράφως τη δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου για καταβολή 300 εκατ. ευρώ (έναντι των οφειλομένων και χωρίς να απαιτείται η παράδοση των τεσσάρων σκαφών) μέχρι το τέλος του 2010.
Οι χθεσινές διαβουλεύσεις έγιναν κυριολεκτικά λίγο πριν εκπνεύσει η τυπική ισχύς της ενδιάμεσης συμφωνίας αφού η κυβέρνησης, οι Γερμανοί και οι Άραβες είχαν συνομολογήσει στις 18 Μαρτίου ότι η τελική συμφωνία θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου. Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν αποκαλυφθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή άλλες κυβερνητικές πηγές.
Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι οι απερχόμενοι Γερμανοί ιδιοκτήτες των ναυπηγείων άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν τη μισθοδοσία των 1.300 εργαζομένων στον Σκαραμαγκά από τον μήνα Σεπτέμβριο και μελλοντικά. Παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ο υπουργός Άμυνας έχει δεσμευτεί ότι η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο οι λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σήμερα και αύριο Πέμπτη σε νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων και των νομικών συμβούλων των τριών εμπλεκομένων πλευρών.
ΠΗΓΗ:http://greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου