ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...


Άρθρο 99, λουκέτα και ανεργία στο φουλ
Το 15% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του πτωχευτικού κώδικα θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί

Τον επόμενο μήνα αναμένουν τραπεζικά στελέχη το πρώτο μεγάλο κύμα λουκέτων, καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα βάσει του άρθρου 99 ώστε να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των δανείων τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα προγράμματα για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων που οφείλουν οι επιχειρήσεις. Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων τόκων, οι τράπεζες για να βοηθήσουν την επιχείρηση είτε τους κεφαλαιοποιούν είτε χορηγούν νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό, όμως, το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο δανεισμός της επιχείρησης η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στο λουκέτο.

ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΑ
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περίπου το 15% του αριθμού των επιχειρήσεων που έχει ενταχθεί σε προγράμματα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων τόκων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ομαλή ανταπόκρισή τους στο πρόγραμμα. Όπως σημειώνουν, η κυβερνητική απόφαση για νέο «πάγωμα» στην επιστροφή του ΦΠΑ -η οποία στην ουσία αποτελεί έμμεση στάση πληρωμών-, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την επιχειρηματική κοινότητα.
Μόνο στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα την οποία είχε δημοσιεύσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, ανέβαζε τις οφειλές του Δημοσίου σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, με μέσο χρόνο οφειλής μεταξύ 12 έως και 20 μήνες.
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση εφόσον οι τράπεζες έκοψαν την χορήγηση δανείων ή τα δίνουν με το σταγονόμετρο και με αυστηρά κριτήρια.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τα τέλη του 2011. Τα λουκέτα αυτά μεταφράζονται σε απώλειες θέσεων εργασίας που, σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπολογίζονται σε 200.000. Κάτι τέτοιο σημαίνει αναμενόμενη αύξηση των ανέργων στο 1.000.000 από 600.000 σήμερα.

ΒΟΥΝΟ ΟΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Μεταχρονολογημένες επιταγές ύψους 30 δισ. ευρώ είχαν συσσωρεύσει οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στα τέλη του 2008, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα τον κλάδο της πρακτόρευσης επιχειρηματικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ιδρύματος, τα 30 δισ. ευρώ αναφέρονται στο επίπεδο των μεταχρονολογημένων επιταγών στα τέλη του 2008. Καθώς οι επιταγές έχουν λήξη κατά μέσο όρο μικρότερη του έτους, οι μεταχρονολογημένες επιταγές που διακρατήθηκαν από τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους είναι πολλαπλάσιες του επιπέδου που εκτιμήθηκε για το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, μέση διάρκεια λήξης 4 μηνών, αντιστοιχεί σε συνολική διακίνηση μεταχρονολογημένων επιταγών της τάξης των 90 δισ. ευρώ.

πηγή: http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου