Δημιούργησαν συνθετικό κερατοειδή!


Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να δημιουργήσει εμφυτεύματα κερατοειδούς χιτώνα από συνθετικό ανθρώπινο ιστό, εξέλιξη που δίνει ελπίδες αποκατάστασης της όρασης σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη στις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού υπήρξε σημαντική βελτίωση στην όρασή τους.
Ο βιοσυνθετικός κερατοειδής αναπτύχθηκε από μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που καλλιεργήθηκε σε μαγιά και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για μεταμοσχεύσεις, αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη δωρητών κερατοειδούς.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η χρήση μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή περιορίζει τον κίνδυνο λοιμώξεων αλλά και την ανάγκη χορή γησης των ιδιαίτερα ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την αποφυγή απόρριψης του μοσχεύματος. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι ένας τεχνητός κερατοειδής χιτώνας μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στο μάτι και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αναγέννησης των κυττάρων.

Ο βιοσυνθετικός κερατοειδής εμφυτεύθηκε σε δέκα ασθενείς στη Σουηδία με εξαιρετικά αποτελέσματα. «Συνεχίζουμε τις δοκιμές και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος τύπος τεχνητού χιτώνα σε ασθενείς. Θα μπορεί να ξαναδώσει το φως σε εκατομμύρια ασθενείς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μέι Γκρίφιθ, επικεφαλής της έρευνας στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από τον Καναδά και τη Σουηδία.
πηγή: http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/09/blog-post_3009.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου