«Κλειδώνει» η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίδομα σε δόσεις


Το υπουργείο Οικονομικών, για να αντισταθμίσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί στα νοικοκυριά η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, εξετάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και να αυξήσει την έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη θέρμανση.


Της Μαρίας Βουργάνα


«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Το υπουργείο Οικονομικών, για να αντισταθμίσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η υιοθέτηση του μέτρου αυτού στα νοικοκυριά, σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και να αυξήσει την έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη θέρμανση.
Εσοδα 1 δισ.
Αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, το μέτρο αυτό όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών αποτελεί μονόδρομο, καθώς θεωρείται η εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει τα πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2011 στο Μνημόνιο. Στο υπουργείο αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν η λύση αυτή είναι λιγότερο επώδυνη από μια μαζική μετάταξη του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.

Το σχέδιο εξετάσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα κοινωνικά αντίβαρα στην κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις εξετάζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στα 390 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η μείωση του φόρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησής του κατά 5- 6 λεπτά το λίτρο. Βέβαια, με την εξίσωση των φόρων το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεσή του, θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές, με εξαίρεση τους κοινωνικά ασθενέστερους που θα λάβουν το ειδικό επίδομα, θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα μέχρι 50%.

2. Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης: Το επίδομα, εξετάζεται να καταβληθεί με κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια σε δυο ή τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί με την πρώτη αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει, ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε να εξετασθούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Επίσης συζητήθηκε, να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνον με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.

3. Μεγαλύτερη έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η σταθερή έκπτωση 20% της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξετάζεται να αυξηθεί στο 30% ή ακόμη και 40%.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση από τις 15 Οκτωβρίου.
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο που ανέρχεται σήμερα, σε 390 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η μείωση του φόρου θα επιφέρει μικρή μείωση 5 - 6 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου.
Μεγαλύτερη έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση. Η έκπτωση 20% στην τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται στο 30% ή ενδεχομένως και στο 40%.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=55931149#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου