Φέτος στη ΔΕΘ "λεφτά δεν υπάρχουν". Νέα μέτρα


Φέτος στη ΔΕΘ "λεφτά δεν υπάρχουν". Νέα μέτρα

Θυμάστε στην περσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη, που… «λεφτά υπήρχαν» και οι υποσχέσεις για «παχυλούς» μισθούς, κοινωνικές προσφορές κ.λ.π. έδιναν και έπαιρναν; Ξεχάστε τα!
Ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 180ο μέσα σε ένα χρόνο –όπως κάθε πολιτικός που ανεβαίνει στην εξουσία άλλωστε- και πλέον έρχεται με… μικρό καλάθι στην ΔΕΘ.

Η σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου δεν θα περιλαμβάνει εξαγγελίες, αλλά περιγραφές κινήτρων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τα γνωστά «θα» δηλαδή…
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, προσέλκυση επενδύσεων και διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής (αφού δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο να διαφυλάξουμε)!
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα προβλήματα που προκαλεί η ανεπαρκής διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς πρόκειται για πρόταση που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και έχει ζητήσει από τους υπουργούς λεπτομερείς επεξεργασίες σχετικών προγραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και ένα νέο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις ξένες επενδύσεις που θα έλθουν στην χώρα μας.
Να γυρίσει σελίδα στην οικονομία επιχειρεί μετά τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, που θα χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ ως αφετηρία για την ανάπτυξη της χώρας- σύμφωνα με πληροφορίες- θα επισημάνει ότι μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που έχει η προσπάθεια να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, η ανάπτυξη είναι ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος. Οπως θα τονίσει, η χώρα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα που έχει μπροστά της, αρκεί να υπερνικήσει τα εμπόδια που θέτει η κρατική μηχανή για να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό κλίμα. Κατά τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα και σε αυτά αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες τομές στη γραφειοκρατία που βραχυκυκλώνει κάθε απόπειρα να γίνουν επενδύσεις στη χώρα.
Η σημαντική υστέρηση των εσόδων του κράτους ωστόσο απειλεί την κυβερνητική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η μαύρη τρύπα του ελλείμματος που θα πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του έτους φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ- ένα δεύτερο μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον νέο χρόνο.
Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά νέα μέτρα με πρόσθετες περικοπές δαπανών (εξοπλιστικά προγράμματα) και διορθωτικές κινήσεις για την αύξηση εσόδων (εξίσωση τιμής στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αύξηση ΦΠΑ και περαίωση φορολογικών υποθέσεων). Και απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια για ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την παρουσία στη Θεσσαλονίκη ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν μπορεί να αντιληφθεί την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επίθεση που δέχεται από κάποια, ηλεκτρονικά κυρίως, μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

Στη σύντομη ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τους τελευταίους 11 μήνες για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα και να μη χρεοκοπήσει η χώρα έχει αποτέλεσμα, αλλά τόνισε με έμφαση «δεν υπάρχει μήνυμα λήξης του συναγερμού». Είπε ακόμη ότι χωρίς τη στήριξη των πολιτών δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα στην προσπάθεια αυτή και επισήμανε ότι αυτή θα συνεχιστεί ώσπου η Ελλάδα να τα καταφέρει. Γι΄ αυτό- όπως είπε- δεν επιτρέπεται καμιά χαλάρωση.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης και στις επικρίσεις που δέχθηκε για το πολυπληθές υπουργικό σχήμα, το οποίο απέδωσε στις ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν διυπουργική αντιμετώπιση, και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα μία προ δεκαπενταημέρου σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι υπουργοί δεν πρέπει να ταυτιστούν με την «καρέκλα» αλλά με τα προβλήματα των πολιτών, και τους κάλεσε να είναι «εξουσιαστές της εξουσίας».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη συνέχεια τη σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών: η μία, που θεωρείται και η σημαντικότερη και ώς έναν βαθμό αποκαθιστά τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε θέματα συντονισμού, είναι αυτή που αφορά την ανάπτυξη στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης και Π. Γερουλάνος. Η δεύτερη επιτροπή αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και θα έχει ως συντονίστρια την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν χθες ο «νόμος Παμπούκη» για τις στρατηγικές επενδύσεις και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. «Συνθήκες ασφυξίας». Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μπορέσει να ανασάνει η αγορά και να κινηθεί ο μηχανισμός ανάκαμψης της οικονομίας. Από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς η δυστοκία που παρατηρείται στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προκ ειμένου να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτουςιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις κράτους- ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί. Πρόσθεσε δε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».
Ο ΟΣΕ. Μείωση του προσωπικού, αυξήσεις στα εισιτήρια από το 2011, περικοπές δρομολογίων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές- εμπορικές μεταφορές) προβλέπει το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δ. Ρέππας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων παρά μόνο μετατάξεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι το κράτος θα αναλάβει ολόκληρο το χρέος του Οργανισμού που ανέρχεται σε 10,7 δισ. ευρώ.

Εντονες όμως διαφωνίες διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη για τις στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, τις εντονότερες διατύπωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της για διατάξεις του νομοσχεδίου που παρακάμπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα και ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει θέμα συνταγματικότητας του νόμου διότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μία στρατηγική επένδυση μπορεί να εγκριθεί μέσα σε 40 ημέρες όταν μικρότερες επενδύσεις απαιτούν χρόνο ωρίμανσης δύο ή περισσότερα χρόνια. Ο ίδιος ζήτησε να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς θεωρείται στρατηγική επένδυση και ποια όχι, ώστε να μην εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου.
Star.gr

1 σχόλιο:

  1. ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΛΕΒΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή