Πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας: "Ζήτημα χρόνου το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους"


«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της», εκτιμά ο Π.Στάινμπρουκ πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και προσθέτει ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο».Διευκρινίζει δε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεωλύσια ή – όπως είναι ο τεχνικός όρος – εφαρμόζοντας ένα ‘haircut’».
Ο πρώην υπουργός στρέφει τα πυρά του και κατά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στην κυβέρνησή της οποίας βρισκόταν κατά τη περίοδο του Μεγάλου Συνασπισμού (2005-2009) και της καταλογίζει διστακτικότητα.

«Κατά την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωκρίσης η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί-σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο», σημείωσε.

Ο κ.Στάινμπρουκ θεωρεί, τέλος, ότι για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι ευρωπαϊκές επειδή -χωρίς να εξαιρέσει τον εαυτό του-παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα «κόλπα» που γίνονταν.
πηγή: http://helleniclegion.blogspot.com/2010/09/blog-post_443.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου