Προκλητική δήλωση Αντόνιο Μιλόσοσκι: "Είναι η σειρά της Ελλάδας για υποχωρήσεις"

Είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας, καθώς η χώρα του τα προηγούμενα χρόνια, προχώρησε σε συμβιβασμούς σχετικά με την εκκρεμότητα αυτή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Μακεδονία όχι χθες, αλλά εδώ και 10-12 χρόνια έχει καταβάλει προσπάθειες και έχει προβεί σε συμβιβασμούς, εξαιτίας πιέσεων που ασκήθηκαν εκ μέρους της Ελλάδας και λόγω της επιθυμίας με τέτοιου είδους συμβιβασμούς να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η χώρα να προοδεύσει και να βρει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα».

Μιλώντας σε εκδήλωση στα Σκόπια για την παρουσίαση βιβλίου του πρώην προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Σίργκιαν Κέριμ, ο Μιλόσοσκι πρόσθεσε «να σας υπενθυμίσω την αλλαγή του Συντάγματος και της σημαίας και την αποδοχή της χρήσης της προσωρινής ονομασίας ΠΓΔΜ σε μέρος των Διεθνών Οργανισμών. Τώρα σειρά έχει η ελληνική πλευρά. Η Μακεδονία έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ορθολογική προσέγγιση και τον ρεαλισμό που έχει επιδείξει προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιες μη ορθολογικές, εθνικές ή εθνικιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι είναι πράγματι καιρός πλέον, οι δύο πλευρές να βρουν το σθένος και να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα, ώστε να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής. Για τη Μακεδονία κάτι τέτοιο θα αποτελέσει επιτυχία ιστορικής σημασίας, ενώ για την Ελλάδα επιτυχία που θα ενταχθεί στη δική της "Ατζέντα 2014"».


«Θέλουμε συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «ελπίζω ότι στην επόμενη περίοδο θα υπάρξει πρόοδος με την Ελλάδα στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος αυτού, αλλά η πρόοδος δεν μπορεί να είναι τέτοια που να προκαλέσει σε εμάς τεράστια βλάβη και η άλλη πλευρά να πανηγυρίζει. Πρέπει η πρόοδος αυτή να είναι κάποιος συμβιβασμός αποδεκτός από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προκαλεί μεγάλη βλάβη στα κρατικά και εθνικά συμφέροντα».
Σχετικά με το αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, και με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο Γκρούεφσκι απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν γνωρίζω αν θα συναντηθώ με τον κ. Παπανδρέου, αλλά εάν γίνει τέτοια συνάντηση ελπίζω να είναι ουσιαστική. Δεν μπορώ να προβλέψω εκ των προτέρων, επειδή αυτό θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον συνομιλητή. Ακόμη δεν γνωρίζω επακριβώς με ποιoν θα συναντηθώ στη Νέα Υόρκη. Οι άνθρωποι από το γραφείο μου κάνουν ορισμένα σχέδια και επαφές. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα πάω σίγουρα στη Νέα Υόρκη, πιθανόν θα πάω».
ΠΗΓΗ:http://greeknation.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου