Ανασχηματισμός... στο ΕΣΠΑ

Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει ολοκληρωθεί αφού αφήνει μετέωρες αρμοδιότητες σε κρίσιμους τομείς, ανακοινώθηκε χθες και ο... ανασχηματισμός της διανομής των κοινοτικών κονδυλίων που αφήνει μετέωρο τον χρόνο προκήρυξης πολλών προγραμμάτων που περιμένει εδώ και μήνες η αγορά.

Χθες, στην σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονοµικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο της παροχή ρευστότητας στην αγορά, ανακοινώθηκε ότι μέρος από το ΕΣΠΑ που προσδιορίστηκες σε 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 θα διοχετευθεί μέσα από Ταμεία με την μορφή δανείων προς τους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, η βασική είδηση που προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι αυτή που δεν ειπώθηκε: δεν προαναγγέλθηκε για κανένα πρόγραμμα σαφές χρονοδιάγραμμα εκκίνησης και δεν έγινε καμία αναφορά στις λίγες επιδοτήσεις που εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως να μοιράζουν ακόμη χρήματα σε δικαιούχους.

Δεν έγινε επίσης η παραμικρή αναφορά στο «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που παρουσιάστηκε πανηγυρικά το καλοκαίρι υποσχόμενο μέσω των δανείων προς επιχειρήσεις αλλά και εγγυήσεων και άμεσων επιδοτήσεων ότι θα παράσχει 9 δισ. ευρώ ρευστότητας μόνο το 2010. Πλέον ο στόχος (μόνο από παροχή δανείων) αναπροσαρμόστηκε σε 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και σε 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

Στελέχη της αγοράς δεν έκρυβαν χθες τη δυσφορία τους, αδυνατώντας να καταλάβουν αν οι νέες ανακοινώσεις έχουν στόχο την κάλυψη των καθυστερήσεων που έφερε ο ανασχηματισμός ή την τεράστια αβεβαιότητα που πλέον υπάρχει για το αν υπάρχουν κονδύλια. Δηλαδή για το αν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι του Μνημονίου φέρνουν μεγάλη περικοπή δαπανών του ΕΣΠΑ και έτσι περιορίζουν τις επιδοτήσεις που θα λάμβαναν μικρομεσαίοι.

Ανακοινώθηκε πάντως ότι σε ενάμιση μήνα θα κατατεθεί ρύθμιση για την µετεξέλιξη του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Το ταμείο αυτό θα παρέχει τις γνωστές εγγυήσεις (που παραμένουν στα .. χαρτιά) αλλά και θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια συνεργαζόμενο με τράπεζες και ύστερα από ανοικτούς διαγωνισμούς. Θα είναι παράλληλα το συντονιστικό σχήμα για τα ταμεία παροχής ρευστότητας (δανείων) σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν σχεδιαστεί ή θα δημιουργηθούν.

Σε κάθε ταμείο ένα ποσό θα δίδεται από το ΕΣΠΑ και το διπλάσιο ποσό θα ζητείται από τράπεζες, οι οποίες θα μετέχουν στο σχήμα αξιολογώντας τα δάνεια που θα λάβουν ιδιώτες (πχ για ανακαινίσεις κατοικιών) εταιρείες (πχ για επενδύσεις) ή δήμοι (για μικρά έργα υποδομής).

Ανακοινώθηκαν το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα Ταμεία JEREMIE και JESSICA, το Ταμείο ‘Εξοικονομώ κατ’ Οίκον’ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων, που υπήρχαν και στο Εθνικό Σχέδιο Στήριξης χωρίς όμως ακόμη να έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Αλιείας και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου