Ενιαίο μισθολόγιο από το Γενάρη-Νέες περικοπές


Από τον ερχόμενο Γενάρη εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση, που αναμένεται να επιφέρει μειώσεις μισθών, επισπεύδοντας την αλλαγή που προοριζόταν για τον Ιούνιο του 2011.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", πρόκειται να περιλαμβάνει:
1) Την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς
2) Τη διατήρηση μόνον του κινήτρου απόδοσης το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στο βασικό μισθό
3) Την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου
4) Τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας
Με το Ενιαίο Μισθολόγιο επιχειρείται η άμβλυνση των ανισοτήτων στις αποδοχές των υπαλλήλων με την καθιέρωση νέων, ενιαίων και αξιοκρατικών αρχών στους μισθούς, καθώς και η εξοικονόμηση 350 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο.
Πρόκειται να καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα, 180.000 σχεδόν δημοσίων υπαλλήλων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μετατραπεί το επίδομα θέσης ευθύνης σε πριμ παραγωγικότητας, εξέλιξη που υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνδεθεί το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με το ύψος των αποδοχών των στελεχών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Εμπόδια με "νέους" και συντάξεις
Στην κυβερνητική αυτή πρόθεση τίθεται θέμα με τη διαμόρφωση του βασικού μισθού των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στο Δημόσιο.
Τα σενάρια που επικρατούν είναι να αποδεσμευτεί από το βασικό μισθό που θα προκύψει για τους ήδη υπηρετούντες από την ενσωμάτωση των επιδομάτων και να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει σχέση με το νέο βασικό μισθό που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να επηρεάσει το ύψος των συντάξεων ή θα επιχειρήσει να το αποσυνδέσει.
Αντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ
Η περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου έχει οδηγήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να διαχωρίσει τη θέση της και για το λόγο αυτό απάντησε αρνητικά στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να συμμετάσχει σε κοινή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου.
πηγή: http://alfanea.blogspot.com/2010/09/blog-post_2448.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου