Στις κάλπες η Τουρκία για το νέο Σύνταγμα


Σχεδόν 50 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για το δημοψήφισμα επί της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Ωστόσο οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία.
Δείτε το ρεπορτάζ του Al Jazeera


Η αναθεώρηση προβλέπει 26 τροποποιήσεις. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Τουρκία, πρόκειται για μικρές αλλαγές, τεχνοκρατικού τύπου, που πολλοί ψηφοφόροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν.

Το δημοψήφισμα έχει λάβει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού και αποτελεί «βαρόμετρο» για τις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Τούρκων θα στηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Έρευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι το «ναι» προηγείται με 56.8%. Ωστόσο η ίδια έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό.



πηγή: http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6896:the-polls-turkey-for-the-new-constitution&catid=54:turkey&Itemid=77

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου