«Πρέπει να χυθεί αίµα»


Βίντεο που δείχνει Αµερικανούς να καίνε το Κοράνι µετέδωσε ιρανικό κανάλι
Τουλάχιστον 18 µουσουλµάνοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες από πυρά των δυνάµεων ασφαλείας στο ινδικό Κασµίρ. Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόµους µε ένα πάγιο αίτηµα – αυτονοµία από την Ινδία και µια νέα πηγή αγανάκτησης: τις αναφορές ότι αντίτυπα του Κορανίου κάηκαν στις ΗΠΑ.

Οι αναφορές δεν ήταν αβάσιµες. Μπορεί ο πάστορας Τζόουνς να µην προχώρησε το Σάββατο, ένατη επέτειο της 11ης Σεπτεµβρίου, στην καύση αντιτύπων του Κορανίου, µεµονωµένα όµως περιστατικά βεβήλωσης υπήρξαν: στο Σπρίνγκφιλντ του Τενεσί, για παράδειγµα, δύο ευαγγελικοί πάστορες, ο Μποµπ Ολντ και ο Ντάνι Αλεν, έκαψαν από ένα Κοράνι έκαστος. Εχοντας ενδεχοµένως αντλήσει τα πρέποντα διδάγµατα από την ιστορία µε τον Τζόουνς, η οποία φούντωσε µόνον όταν βγήκε ο στρατηγός Πετρέους, ο αµερικανός διοικητής της πολυεθνούς στρατιωτικής δύναµης στο Αφγανιστάν, και προειδοποίησε ότι η καύση του Κορανίου θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή αµερικανών στρατιωτών, τα αµερικανικά ΜΜΕ λίγο - πολύ «έθαψαν» το θέµα. Ενα ιρανικό κρατικό κανάλι όµως, το Ρress ΤV, φρόντισε να µεταδώσει ξανά και ξανά τις εικόνες του ενός από τους δύο πάστορες στο Τενεσί να καταστρέφει το Κοράνι. Κι ενώ 1.000 οργισµένοι άνθρωποι διαδήλωναν χθες στην Τεχεράνη έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας, που εκπροσωπεί και τα συµφέροντα των ΗΠΑ, το πρακτορείο ειδήσεων Fars µετέδωσε πως δύο σηµαντικοί ιρανοί κληρικοί, ο αγιατολάχ Χαµεντανί και ο αγιατολάχ Σιραζί, αποφάνθηκαν ότι βάσει της «νοµολογίας», «το αίµα του ανθρώπου που καίει το Κοράνι πρέπει να χυθεί» – απλώς πρώτα πρέπει να δώσει την άδεια ένας «θρησκευτικός δικαστής».

«Κάτω η Αµερική»
Στο ινδικό Κασµίρ, εκεί όπου συνήθως ακούγονται µόνο συνθήµατα κατά της Ινδίας, και δη των αυθαιρεσιών των ινδικών δυνάµεων ασφαλείας, και υπέρ της ελευθερίας, δηλαδή της ανεξαρτητοποίησης ή της ένωσης µε το Πακιστάν, χθες ακούγονταν επίσης συνθήµατα όπως «Κάτω η Αµερική», «Κάτω οι βεβηλωτές του Κορανίου», ακόµα και «Κάτω το Ισραήλ».

Διαδηλώσεις και ταραχές είναι σύνηθες φαινόµενο στην περιοχή από τον περασµένο Ιούνιο – την αφορµή την είχε δώσει ο θάνατος ενός εφήβου από πυρά αστυνοµικών. Συνολικά 83 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αυτό το διάστηµα από πυρά των ινδικών δυνάµεων ασφαλείας. Και οι αυτονοµιστές είχαν πράγµατι προγραµµατίσει έναν νέο γύρο διαδηλώσεων µετά το τέλος του Ραµαζανίου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Χάρη όµως στο ιρανικό ρεπορτάζ, η οργή ήταν χθες στα ύψη, δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόµους φωνάζοντας, πετώντας πέτρες και καίγοντας. Οι ινδικές δυνάµεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των µουσουλµάνων διαδηλωτών σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά σηµεία, σκοτώνοντας 18. Νεκρός έπεσε και ένας αστυνοµικός. Εκκληση για ηρεµία απηύθυνε ο αµερικανός πρεσβευτής καταδικάζοντας ως «ασεβή, αδιάλλακτη, διχαστική και µη αντιπροσωπευτική των αµερικανικών αξιών» τη βεβήλωση του Κορανίου.


ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
Δεκαοκτώ νεκροί από τις σφαίρες των ινδικών δυνάµεων ασφαλείας στις µαζικές διαδηλώσεις για τη βεβήλωση του ιερού βιβλίου του Ισλάµ


«ΟΛΟΙ ΤΡΕΛΟΙ για έναν µόνο τρελό». Αυτός ήταν ο τίτλος δισέλιδου άρθρου που δηµοσίευσε η «Εl Ρais» για τα «διδάγµατα» της Ιστορίας µε τον πάστορα Τζόουνς. «Η δυσαναλογία ανάµεσα στην πλανητική ασηµαντότητα του πάστορα και την αντίδραση των πιο ισχυρών ηγετών του κόσµου», επεσήµανε η ισπανική εφηµερίδα, «αγγίζει τα όρια του παραλόγου».

Αν ο στρατηγός Πετρέους δεν είχε απευθύνει την προειδοποίηση που απηύθυνε, πρόσθεσε, και τα ΜΜΕ δεν είχαν σπεύσει να δώσουν δηµοσιότητα στο θέµα, το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο Οµπάµα, ούτε η Χίλαρι, ούτε κανείς άλλος διεθνής ηγέτης, θα είχε µπει στο παιχνίδι –πέσει στην παγίδα – της καταδίκης και ο Τζόουνς θα είχε παραµείνει µια πλανητική ασηµαντότητα. Η επιτυχία του, όµως, «δίνει το πράσινο φως σε κάθε λογής ανόητους» να διεκδικήσουν τα 15 λεπτά δηµοσιότητας που δικαιούνται.

Εστριβε... τσιγάρα
Ενας αυστραλός δικηγόρος (για παράδειγµα), ο Αλεξ Στιούαρτ, ανέβασε στο ΥouΤube βιντεάκι µε τον τίτλο «Βίβλος ή Κοράνι – Ποιο καίγεται καλύτερα;». Σε αυτό, έσχιζε σελίδες και από τα δύο, και έστριβε µε αυτές τσιγάρο – ή τσιγαριλίκι. Φορώντας µπλουζάκι µε τη διακήρυξη «Είµαι άθεος, δόξα τω Θεώ», ο Στιούαρτ έλεγε στο βίντεο πως η καύση θρησκευτικών βιβλίων δεν αποτελεί είδηση και ο κόσµος πρέπει «να το ξεπεράσει».

Το βίντεο ήταν «για πλάκα», διευκρίνισε, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον σάλο. Το βίντεο έχει πια κατέβει και ο Στιούαρτ καλού - κακού κρύβεται.




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4594119

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου