ΔΝΤ: "Καμπανάκι" για τις κυπριακές τράπεζες


Η Κύπρος έχει αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά οι πιστωτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι υψηλοί, καθιστώντας υποχρεωτική τη λήψη μέτρων για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος έναντι μελλοντικών κραδασμών.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο σημειώνει ότι ο μεγάλος κυπριακός τραπεζικός τομέας, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα, λόγω των προβλημάτων στον κλάδο των ακινήτων και των κατασκευών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ακόμη ότι η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρεών νοικοκυριών.

Η ρευστότητα, σημειώνει, έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα χάρη στην εξάρτηση των τραπεζών από τις καταθέσεις και τη σχετικά συνετή διαχείριση της ρευστότητας.

Ο Διεθνής Οργανισμός καλεί την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να διασφαλίσουν για την προσεχή περίοδο τη διατήρηση επαρκών τραπεζικών κεφαλαίων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί οριακά αρνητικά (-0.2% του πραγματικού ΑΕΠ) το 2010, ενώ το 2011 θα φτάσει στο 1,8% (έναντι 1,5% των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ). Το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2.5% προβλέπεται για το 2012, με περαιτέρω αύξηση στο 2,9% για το 2013 και 2014, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 3,0%.

Το Δημόσιο Χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 61,1% του ΑΕΠ το 2010 (από 56,2% το 2009), ενώ θα ανέλθει στο 64,5% το 2011. Το Δημόσιο χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει το 72,5% του ΑΕΠ το 2015.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν πάρει μέτρα για σταθεροποίηση του ελλείμματος, όμως, επιπρόσθετα, άγνωστα μέχρι στιγμής, μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος. Αναφερόμενο στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, το ΔΝΤ σημειώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500 το 2010, τις μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010-11, και την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Στα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ περιλαμβάνονται προσαρμογές στο πρόγραμμα μισθολογικών αυξήσεων, στην ΑΤΑ, στην εισαγωγή συνεισφορών από δημόσιους υπαλλήλους στα μη χρηματοδοτούμενα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στόχευση κοινωνικών παροχών και μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών χαμηλής προτεραιότητας, ενώ για την περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν καταφέρουν να μειώσουν το έλλειμμα, παρατίθεται το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στο 16% (από το 15% που είναι σήμερα), το οποίο εκτιμά ότι θα επιφέρει έσοδα ύψους 90 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η έκθεση αναφέρει ότι το πλεόνασμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3-4% του ΑΕΠ. Κατά τις επόμενες 10ετίες μέχρι το 2060, οι εκταμιεύσεις για συντάξεις προβλέπονται να αυξηθούν κατά 10% λόγω δημογραφικών αλλαγών. Αν δεν γίνουν άλλες περικοπές, αυτό θα αυξήσει, όπως προσθέτει, τη συνολική κυβερνητική δαπάνη στο 60% του ΑΕΠ το 2060, και αυτό μπορεί να στηριχτεί μόνο σε πολύ μεγάλη φορολογική αύξηση.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : http://www.capital.gr/related_files/cr10289.pdf
Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου