Ιρλανδικές φήμες προκαλούν αναστάτωση στις αγορές εκτοξεύθηκαν τα CDS και τα spreads - Νευρικότητα στα χρηματιστήρια - Στήριξη στην ΕΤΕ


Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές με τα CDS και τα spreads να επιδεινώνονται μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι η Anglo Irish Bank βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Το κλίμα στις αγορές άλλαξε άρδην τα CDS εκτοξεύθηκαν ειδικά στην Ιρλανδία στις 520 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα χρηματιστήρια επίσης στην Ευρώπη καταγράφουν απώλειες ελεγχόμενες.
Στο ΧΑ επικρατεί νευρικότητα το οποίο και επίσημα παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές σύμφωνα με τον FTSE.
Είναι προφανές ότι όλη η αγορά είναι επικεντρωμένη στην μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας 1,8 δις ευρώ.
Αύριο με βάση την τιμή του κλεισίματος της Εθνικής θα καθοριστεί το δικαίωμα τόσο της αύξησης όσο και του ομολογιακού.

Η μετοχή της Εθνικής κινείται πέριξ των 8 ευρώ και προφανώς όσο υψηλότερα η τιμή τόσο υψηλότερα θα διαμορφωθούν τα δύο δικαιώματα η διαπραγμάτευση των οποίων ξεκινάει 27 Σεπτεμβρίου.
Η προσπάθεια στήριξης της μετοχής από τους αναδόχους είναι εμφανής αν και εσχάτως πιο διακριτική, ωστόσο η μετοχή παρακολουθείται και ελέγχεται…
Οι υπόλοιπες τράπεζες εμφανίζουν ευμετάβλητη συμπεριφορά.
Για την Κύπρου το κλείσιμο της Δευτέρας είναι σημαντικό καθώς με βάση αυτό θα καθοριστεί η τιμή του δικαιώματος που ξεκινάει στις 28 Σεπτεμβρίου.
Υπό πίεση βρίσκεται το ΤΤ λόγω πληροφοριών ότι ατονεί το ενδιαφέρον των επίδοξων μνηστήρων.
Από τα αξιοσημείωτα της αγοράς η Alpha bank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,55 δις ευρώ η Eurobank 2,4 δις ευρώ.
Η Κύπρου στα 3,16 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση προηγείται.
Επίσης η Marfin κεφαλαιοποίηση 1,35 δις ευρώ και η Πειραιώς 1,24 δις ευρώ.
Το ΤΤ με κεφαλαιοποίηση 1,194 δις ευρώ τείνει να πλησιάσει την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς.

Ομόλογα: Η Ελλάδα καλύτερα αλλά εκτροχιασμός σε Ιρλανδία – Πορτογαλία

Παραδόξως αλλά η Ελλάδα εμφανίζει σχετική σταθερότητα σε spreads και CDS. Τα CDS στην Ελλάδα βρίσκονται στις 815 μονάδες βάσης, πριν 10 μέρες ήταν στις 930 μονάδες βάσης ενώ το spread στις 887 μονάδες βάσης. Σε σχέση με το πρωινό άνοιγμα σημείωσαν αύξηση μετά τις φήμες για την Anglo Irish Bank.
Στον αντίποδα αυξάνονται ανησυχητικά τα CDS στην Ιρλανδία 520 μονάδες βάσης απόρροια φημών ότι υπάρχει σοβαρό χρηματοοικονομικό πρόβλημα στην Anglo Irish Bank.
Οι φήμες λοιπόν επέδρασαν άκρως ανησυχητικά καθώς εκτοξεύθηκαν τα CDS και άλλων χωρών στην Πορτογαλία στις 425 μονάδες βάσης και στην Ισπανία 245 μονάδες βάσης.
Στο ευρώ – δολάριο κινείται στα χαμηλά ημέρας στα 1,3340 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου