Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ρίχνουν το ΧΑ – Πουλάει η Deutsche - Εκτοξεύτηκαν τα spreads στις 950 μονάδες βάσης


Το ελληνικό και το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό τοπίο παραμένει ακόμη θολό.
Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες περιλαμβανομένων και των ελληνικών θα χρειασθούν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου πάνω από 150 δις ευρώ ενώ εντείνει ο προβληματισμός για το πόσο επαρκείς σε επίπεδο ρευστότητας είναι οι τράπεζες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές τηρούν αμυντική γραμμή.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου μεταξύ 4-5 δις ευρώ ή κεφαλαιακές ενισχύσεις καθώς εξετάζονται και τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τα αξιοσημείωτα η συμπόρευση της Alpha bank και της Eurobank χρηματιστηριακά, οι μετοχές τους στα ίδια επίπεδα πέριξ των 5,70 ευρώ.
Το ΤΤ αντιδρά θετικά ενώ ελλείψει πωλητών ενισχύεται και η Attica bank.
H Πειραιώς δέχεται πιέσεις στα 4,35 ευρώ περίπου υποχωρεί 2%. Η τράπεζα σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση που περιλαμβάνεται και μετατρέψιμο ομολογιακό σε μετοχές της Πειραιώς.
Η Κύπρου διαπραγματεύεται με αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω του ότι σήμερα έχει αποκοπεί το δικαίωμα συμμετοχής στην αμκ των 345 εκατ ευρώ που έχει προγραμματίσει.
Από τους ξένους η Deutsche bank έχει πραγματοποιήσει κινήσεις 28 χιλ τεμάχια στην Εθνική και 25 χιλ τεμάχια στην Alpha bank και η Bank of America Merrill Lynch 19 χιλ Εθνική και 15 χιλ Alpha bank.
Στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει αρνητικό και αυτό καταγράφεται στα spreads στις 950 μονάδες βάσης στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες των επενδυτών εδράζονται στον κίνδυνο χρεοκοπίας χώρας και στις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν, στις ανάγκες κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια σημαντική υποσημείωση. Με δεδομένο ότι το benchmark Γερμανικό ομόλογο έχει αλλάξει και πλέον θα λαμβάνουμε υπόψη τον Σεπτέμβριο του 2020 το spread διαμορφώνεται στις 930 μονάδες βάσης.
Όμως με βάση με τον μέχρι και σήμερα τρόπο μέτρησης του spread έχει διαμορφωθεί στις 950 μονάδες βάσης.
Το ευρώ – δολάριο στα 1,2755 δολάρια εκ νέου κινείται πτωτικά δείχνοντας αδυναμία τις προηγούμενες ημέρες να σπάσει τα 1,2835 δολάρια κρίσιμο τεχνικό σημείο.

πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου