Θέλει έσοδα 15 δισ. ευρώ από φόρους σε 80 μέρες

Αγώνα δρόμου αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου μέσα στις επόμενες 80 ημέρες να συλλέξει φορολογικά έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ και να κλείσει τον προϋπολογισμό χωρίς απώλειες. Για το οικονομικό επιτελείο ο στόχος των εσόδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,8% του ΑΕΠ, χωρίς να χρειαστεί νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι το τέλος του έτους.



Στο υπουργείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αποκλίσεις θα εκμηδενιστούν με το σκεπτικό ότι τα έσοδα από ΦΠΑ παίρνουν τα πάνω τους και επειδή μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα μπουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από την περαίωση και παράλληλα θα σταλούν τα εκκαθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 και έκτακτη εισφορά ακινήτων). Για να... ανεβάσει στροφές το σύστημα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει συγκαλέσει σύσκεψη για αύριο το απόγευμα με τους νέους επικεφαλής των εφοριών της Αττικής.


Στα 52,7 δισ. ευρώ
Αντικείμενο της σύσκεψης η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συλλογή των φορολογικών εσόδων. Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατεβάσει τον πήχη για τα δημόσια έσοδα του 2010 στα 52,7 δισ. ευρώ από 55,1 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη στο Μνημόνιο. Με δεδομένο ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα συνολικά φορολογικά έσοδα 9μήνου ξεπέρασαν κατά τι τα 36 δισ. ευρώ, απομένουν προς είσπραξη περί τα 16 δισ. ευρώ.

Από αυτά το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο, όπως κάθε χρόνο, από τα τέλη κυκλοφορίας. Ετσι απομένουν 15 δισ. ευρώ περίπου ή 5 δισ. ευρώ τον μήνα. Στο υπουργείο σημειώνουν ότι αν συνεχισθεί η ανοδική πορεία των εισπράξεων από ΦΠΑ, είναι πολύ πιθανό ο στόχος να επιτευχθεί.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας «έτρεξαν» με ρυθμό 16,9% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από την αρχή του έτους.

Στην αντίπερα όχθη σημαντική υστέρηση (εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ) καταγράφουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της μειωμένης παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των τελευταίων περίπου 650.000 δηλώσεων.

Επιπρόσθετα πολύ μακριά από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί βρίσκονται και οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τη μεγαλύτερη υστέρηση να παρατηρείται στα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων. Αναφορικά τώρα με τις επιστροφές ΦΠΑ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον πως «η πορεία επιστροφών είναι φέτος αντίστοιχη με την περσινή».

Κώστας Τσαχάκης
ktsax@pegasus.gr
πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=36334949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου