Γ. Παπακωνσταντίνου: Βαθύτερη ύφεση για το 2011

Την ίδια ώρα που η “Daily Telegraph” αναφερόταν στην αρνητική αντίδραση των αγορών στους εκβιασμούς του πρωθυπουργού για τις περιφερειακές εκλογές, όχι μόνο τα spreads συνέχισαν να ανεβαίνουν και οι τιμές των μετοχών να υποχωρούν, αλλά γινόταν γνωστή και μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η ύφεση για το 2011 μπορεί να περάσει και το 3%, από 2,6% που προβλεπόταν.
Όπως επί λέξει αναφερόταν στο άρθρο του "D.T." για τον πρωθυπουργό, "η απειλή του Γ. Παπανδρέου πως θα προκηρύξει εκλογές αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το Μνημόνιο δεν τύχουν της αποδοχής και η δέσμευσή του «να ελευθερώσει τη χώρα από τη σκλαβιά και την επιτήρηση» αναζωπυρώνουν την κρίση του ελληνικού χρέους" ("...While he promised to stick to the EU-IMF austerity plan, he threatened to go to the country if upcoming local elections fail to give his socialist PASOK party a clear mandate...").
Μιλώντας στο Limassol Economic Forum, στη Λεμεσό, ο υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα διαμορφωθεί στο 4% εφέτος και μεταξύ 2,5% και 3% το 2011. Οι δε αναθεωρήσεις της Eurostat θα οδηγήσουν το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, νέα διεύρυνση στα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες, καθώς, όπως αναφέρουν ξένοι οίκοι, ενισχύεται το πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας, εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Το spread του 10ετούς εκτοξεύθηκε κατά 43 μονάδες βάσης, στις 776 μονάδες, από περίπου 670 μονάδες πριν τη διακαναλική ομιλία Παπανδρέου. Αντίστοιχα, το spread του 2ετούς τίτλου ενισχύθηκε στις 740 μονάδες ενώ αυτό του 5ετούς, αυξήθηκε στις 852 μονάδες βάσης. Ακόμη, σημαντική άνοδο κατέγραψε και το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου ελληνικής χρεωκοπίας, (CDS) και στην πενταετία εκτοξεύθηκε κατά 39 μονάδες, στις 720 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης έχοντας χάσει το "ψυχολογικό" επίπεδο των 1.600 μονάδων κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μεταξύ των 1.580 και των 1.590 μονάδων.
Το χρηματιστηριακό κλίμα έχει επιδεινωθεί αυτές τις τελευταίες 48 ώρες και αυτό οφείλεται:
Πρώτον, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν είναι το αναμενόμενο, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και
Δεύτερον, στις συνεχιζόμενες φήμες για σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιωτικές τράπεζες.

Θ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου