Και όμως ! Στις 21 και 22 Οκτωβρίου θα γίνει διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τις εθνικές "Κάρτες του Πολίτη" ("National eID & ePass Conference")

Ενώ ο ήχος απο τον ... "ελαφρύ  υπνο της όμορφης νυχτιάς"   απλώνεται στους χώρους που ήδη θα  έπρεπε να βρίσκονται σε "θέση μάχης" , τα επιτελεία  της "Νέας Εποχής" και  οι "εμπροσθοφυλακές"  της "Νέας Ταξης Πραγμάτων" έχουν  ήδη φτάσει έξω απο το  σπίτι  μας.


Ακόμα και αυτός που έχει ελάχιστη γνώση γύρω απο τα θέματα  των "συστημάτων διαχείρισης της ελευθερίας  του πολίτη", δηλαδή της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης",  η οποία  όπως  τονίζουμε  διαρκώς  είναι  το βασικώτερο  "εργαλείο" της  αναδυόμενης  και πολυδιαφημιζόμενης "παγκόσμιας κυβέρνησης", θα ανατρίχιαζε αν διάβαζε σήμερα στην εφημερίδα  express το άρθρο με τον  εντυπωσιακό όσο και απειλητικό τίτλο "Η κάρτα του πολίτη διαβατήριο στην ψηφιακή εποχή" .
Εκεί εκτός των  διαφόρων  γνωστών   επιχειρημάτων  και  ανακριβειών  που  χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να πειστεί ο Έλληνας  πολίτης  για  αυτήν  την " σπουδαία"  , "σωτήρια" , επικίνδυνη αλλά ...αναγκαία  "κάρτα του πολίτη", θα πληροφορηθούμε  ότι εκτός απο τους "τροϊκανούς" και τους άλλους  "καλούς" κυρίους του ΔΝΤ , θα έλθουν εις το κλεινόν  άστυ   (21-22 Οκτωβρίου 2010) όλοι οι "κουμπάροι" της διεθνούς  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για να  αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω απο την εφαρμογή  των συστημάτων και των υποσυστημάτων  αυτής της ψηφιακής δικτατορίας.Φυσικά ό τίτλος του διεθνούς αυτού συνεδρίου    είναι 
"National eID & ePass Conference" δηλαδή  Συνέδριο για τις εθνικές   ηλεκτρονικές ταυτότητες  και κάρτες.
Σας παραθέτουμε άνευ άλλων σχολίων (προς το παρόν) το  προαναφερθέν άρθρο το οποίο και αφιερώνουμε σε όλους όσους  έχουν "αϋπνίες"  (για τους άλλους ευχόμαστε ο  Θεός να τους φωτίσει  ΄ωστε να ξυπνήσουν  πρίν πιάσει φωτιά το σπίτι τους)
Τέλος  να ευχαριστήσουμε   τον συνεργάτη μας  Στάθη  Αδαμόπουλο.  που μας ενημέρωσε για αυτήν την σημαντική είδηση


Η κάρτα του πολίτη διαβατήριο στην ψηφιακή εποχήΠηγή: Express.gr  20/10/10-10:11
 TO θέμα της κάρτας πολίτη, παράλληλα με άλλες μεταρρυθμίσεις (για τη φορολογία, τις αποδείξεις, για φοιτητές και λοιπά) έχει τις τελευταίες εβδομάδες πάρει μεγάλη δημοσιότητα, μετά τη σχετική εξαγγελία της καθιέρωσής της από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι μάλλον θα είμαστε η.... τελευταία χώρα στην Ε.Ε. που οι πολίτες της θα αποκτήσουν κάρτα πολίτη και μάλιστα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας ως μέλους της Ε.Ε.; («By 2010 each citizen must be provided with an electronic identity (EU i2010)» ή «Eως το 2010 πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε πολίτη ηλεκτρονική ταυτότητα»). Καθυστέρηση που εν μέρει οφείλεται στις αντιδράσεις που στο παρελθόν εκδηλώθηκαν σε κοινωνικό επίπεδο σε ανάλογες απόπειρες προώθησής τους. [σημειώνεται ότι σήμερα η Εκκλησία συζητά για παρεμβάσεις και… συλλαλητήρια εν όψει της καθιέρωσης της κάρτας πολίτη (Eθνος, 9/10/2010), ενώ υπενθυμίζεται ότι λόγω παρόμοιων "αγώνων" στο παρελθόν δεν εγκρίθηκε ο ενιαίος αριθμός και σε αυτό εν μέρει οφείλεται σήμερα και είναι μια από τις σοβαρές αιτίες για την ανοργανωσιά του δημόσιου τομέα. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, και πολλά στραβά δεν θα υπήρχαν, αν και στη χώρα μας είχε υιοθετηθεί –όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες– ο ενιαίος ή μοναδικός κωδικός που ταυτοποιεί κάθε πολίτη, εργαζόμενο, ασφαλισμένο, ασθενή, ταξιδιώτη κ.λπ.].
Eτσι σήμερα έχουμε πολλαπλούς αριθμούς και μητρώα: Τις ταυτότητες (ΑΔΤ), για τα μητρώα των εργαζομένων, τα δεκάδες μητρώα ασφαλισμένων, τις κάρτες σε κάθε νοσοκομείο (!), τα διαβατήρια, τα μητρώα αγροτών, τα μητρώα στα ληξιαρχεία κ.ά. Το καθένα τους με αυτόνομη, άναρχη και ημιτελή πολιτική όσον αφορά στην ασφάλεια και προστασία των ατομικών και προσωπικών δεδομένων, καθότι δεν σχεδιάσθηκαν για να μεριμνούν για την προστασία τους. Από αυτό πηγάζουν πολλές άλλες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες του πολίτη, καθότι ουσιαστικά και με βάση τον νόμο πρέπει ο ίδιος, σε περίπτωση αλλαγής ΑΔΤ για παράδειγμα, να επισκεφτεί όλες τις υπηρεσίες στις οποίες έχει καταγραφεί και να δηλώσει την αλλαγή. Ελάχιστοι βέβαια το πράττουν, με αποτέλεσμα να προκύπτει το γνωστό «αλαλούμ» στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια μητρώα. Σύγχυση που διευκολύνει την παραχάραξη και την πλαστογράφηση εγγράφων. Συνέπεια αυτής της σύνθετης γραφειοκρατίας είναι και τα όσα ακούμε (εν έτει 2010) περί χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων που «διπλοπληρώνονται» και για πεθαμένους συνταξιούχους «εισπράττουν» συντάξεις ή καταναλώνουν πανάκριβα φάρμακα!

ID που υπάρχουν σήμερα

Μια αναζήτηση http://en.wikipedia.org/wiki/identity_document δίνει μια άμεση πληροφόρηση (με φωτογραφίες) για τα είδη των ταυτοτήτων σε ισχύ σε διάφορες χώρες όλων των ηπείρων.
Τέτοιες ταυτότητες υπάρχουν ακόμα και σε χώρες όπου οι πολίτες δεν διαθέτουν ταυτότητα για την ταυτοποίησή τους αλλά χρησιμοποιούν άλλα έγγραφα ή κάρτες. Για παράδειγμα η Αγγλία στην Ευρώπη. Επίσης στις ΗΠΑ την ταυτότητα ουσιαστικά αναπληρώνει η άδεια οδήγησης (ίδια χαρακτηριστικά) ενώ μόνο όσοι δεν έχουν άδεια οδήγησης υποχρεώνονται να βγάλουν μια ταυτότητα σε κάποια πολιτεία.
Σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες στην Ε.Ε. που δεν διαθέτουν, προγραμματίζουν να εκδώσουν νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, όπως η κάρτα πολίτη που ανακοινώθηκε στην Ελλάδα. Επιπλέον σχεδιάζεται η γενικευμένη χρήση της κάρτας πολίτη παντού στην Ε.Ε. για πρόσβαση στις διαθέσιμες υπηρεσίες με ηλεκτρονική υπογραφή. Δηλαδή ανεξάρτητα από τη χώρα που βρίσκεται ο Ευρωπαίος πολίτης θα έχει πρόσβαση με την κάρτα πολίτη της χώρας του.
Οι κάρτες αυτές, που διεθνώς ονομάζονται eID, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κάρτα στο μέγεθος της γνωστής τραπεζικής, που έχει ενσωματωμένο ένα (ή περισσότερα) «τσιπ», δηλαδή κάρτες μνήμης, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και μαγνητικής λωρίδας όπως είχαν μέχρι σήμερα οι τραπεζικές κάρτες. Πάντως, για λόγους ασφάλειας και προστασίας η μαγνητική λωρίδα παγκόσμια αντικαθίσταται με τσιπ μνήμης. Η κάρτα μπορεί να έχει ακόμη και μια σειρά χαρακτήρων (OCR-B) που «διαβάζονται» μηχανικά (όπως και στα διαβατήρια), ώστε να αξιοποιείται και ως διαβατήριο.


Τύποι και χρήσεις της ηλεκτρονικής ταυτότητας

AKOMA και από τις εικόνες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, είναι φανερό ότι όλες οι ταυτότητες, είτε πρόκειται για απλές εθνικές ταυτότητες (National ID) είτε για ηλεκτρονικές (eID), δεν είναι ίδιες σε μορφή ή σε περιεχόμενο ούτε είναι πανομοιότυπος ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Αποτελεί πάντως παγκόσμια τάση όλες οι ταυτότητες να εκδίδονται πλέον ως έξυπνες κάρτες, που στη διεθνή ορολογία έχει επικρατήσει να αναφέρονται ως «κάρτες τύπου ID1», που αντανακλά και τα χαρακτηριστικά της κάρτας δηλαδή το φυσικό μέγεθος, το πάχος, την κατασκευή κ.λπ.

«eID» επαφής και contactless

Για τις κάρτες που είναι eID παραμένει και μια άλλη διαφοροποίηση ανάλογα με το πού τοποθετείται το τσιπ αλλά και το είδος του. Αυτές στις οποίες το τσιπ βρίσκεται στην επιφάνεια, ονομάζονται κάρτες «επαφής» (contact) και λειτουργούν με «ανάγνωση» των στοιχείων σε φυσική επαφή. Εάν το τσιπ βρίσκεται ενσωματωμένο στην κάρτα, όπως στα νέα ψηφιακά διαβατήρια (ePassport), λειτουργούν με μηχανισμό ανάγνωσης από απόσταση, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται φυσική επαφή (contactless).
Η ENISA (European Network and Information Security Agency) που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης (www.enisa.europa.eu) μας ενημερώνει ότι από τις ευρωπαϊκές χώρες που εκδίδουν ταυτότητες σε eID μορφή οι επτά εκδίδουν ταυτότητες με τσιπ επαφής, ενώ με τσιπ που δεν εφάπτεται στον αναγνώστη (contactless) εκδίδουν τρεις, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Aλλες δύο χώρες έχουν κάρτες με ενσωματωμένα και τα δύο τσιπ.
Οι προδιαγραφές της Ε.Ε. για τη European Citizen Card (ECC) επιτρέπουν η κάρτα να έχει τσιπ χωρίς επαφή (contactless) ή και να έχει δύο τσιπ. Αντίστοιχες είναι οι προδιαγραφές του ICAO (International Civil Aviation Organization) που ορίζει τις διεθνώς αποδεκτές προδιαγραφές για τα διαβατήρια και τις κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα.
Μία ακόμα σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των καρτών (με πολλές επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων) αφορά το κατά πόσο βασικά δεδομένα στην κάρτα (π.χ. όνομα) μπορούν να αλλάξουν. Eτσι από τις χώρες της Ε.Ε. με eID οι μισές το επιτρέπουν, με αυστηρές προϋποθέσεις, για την αλλαγή ή προσθήκη συγκεκριμένων πληροφοριών μετά την έκδοσή τους.

Ταυτοποίηση και υπογραφή

Επίσης μεταξύ των eID στην Ευρώπη όλες σχεδόν οι κάρτες (με δύο μόνο εξαιρέσεις) παρέχουν τη δυνατότητα όχι μόνο για ταυτοποίηση αλλά και για ηλεκτρονική υπογραφή. Και αυτές βασίζονται στα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδίδονται και διαχειρίζονται με τις πλέον ασφαλείς σήμερα υποδομές PKI (Public Key Infrastructure).
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι πρόσφατα η ENISA, που είναι το "cyber security" –η ασφάλεια κυβερνοχώρου– της Ε.Ε., σε μια δημοσίευσή της στην οποία ασχολείται με το θέμα της ταυτοποίησης και τα ρίσκα χρήσης των eID καρτών σε οικονομικές χρήσεις όπως οι τραπεζικές συναλλαγές, υποστηρίζει ότι η ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση είναι κρίσιμες για την προστασία των συναλλασσομένων και για τον λόγο αυτό απαιτείται να ακολουθηθούν τα διεθνή πρότυπα που αφορούν την ταυτότητα (Identity) και αυθεντικότητα (Authentication) ή την επικαιροποίηση της ταυτότητας. Δηλαδή να ταυτοποιήσουμε τους εαυτούς μας με το όνομά μας κ.λπ. και να επικαιροποιούμε ότι πράγματι είμαστε εμείς αυτοί που συναλλασσόμεθα ηλεκτρονικά.
Aλλες χώρες έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο και δημιουργούν και "επαγγελματικές" κάρτες για μια σειρά από εξειδικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά η Πορτογαλία υλοποίησε σύστημα για την απονομή δικαιοσύνης, το e-Justice, με θεαματικά αποτελέσματα –μπορούν να χαρακτηριστούν "εξωπραγματικά" για τη δική μας χώρα– καθότι προχώρησε στη γρήγορη αντιμετώπιση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων (σχεδόν 5 εκατομμύρια μέσα σε 3 χρόνια!), όπου όλοι οι διάδικοι και εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι κ.λπ.) επικοινωνούν ηλεκτρονικά και όλα τα έγγραφα είναι ψηφιοποιημένα και ηλεκτρονικά υπογεγραμμένα αξιοποιώντας την αντίστοιχη eID κάρτα.
Σε όλα σχεδόν τα έγγραφα που αναφέρονται στη χρήση και αξιοποίηση της κάρτας πολίτη υπάρχει η "τετραπλή προσέγγιση" που περιλαμβάνει τέσσερις γενικές χρήσεις (ή στύλους υποστήριξης): ατομική, εθνική, τοπική κυβέρνηση, ευρωπαϊκή. Δεν έχουμε παρά να αναλογισθούμε τι απαιτείται σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις και τις αντίστοιχες δυσκολίες, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία που σήμερα επικρατούν και τα οποία ουσιαστικά και τυπικά καταργούνται με την κάρτα πολίτη για να αντιληφθούμε τη χρησιμότητα/αξιοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας πολίτη στην καθημερινή ζωή μας.
 Τα θέματα αυτά και άλλα σχετικά θα συζητηθούν στο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα στις 21 και 22 Οκτωβρίου "National eID & ePass Conference", www.eid-pass.gr, όπως η ECC (European Citizen Card), ο συνδυασμός ταυτότητας και διαβατηρίου με τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή πώς η κάρτα ενός Eλληνα πολίτη θα λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και θα του παρέχονται όλες οι υπηρεσίες, όπως και για τους πολίτες της χώρας αυτής.

* Ο Νίκος Μπεζεριάνος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής "National eID ePass Conference", Αθήνα 21-22 Οκτωβρίου, www.eid-epass.org

το είδα  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου