Το 90% των προσφύγων στην ΕΕ μπαίνουν από τα ελληνικά εδάφη!

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ομάδες ταχείας επέμβασης της FRONTEX για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τη γειτονική Τουρκία.

Η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης ενεργοποιείται για πρώτη φορά. Όπως αναφέρει η Κομισιόν τα κύματα λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό και η κατάσταση είναι «κρίσιμη». Η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Γενικά υπάρχει αισθητή πτώση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στα σύνορα της ΕΕ. Αλλά η εισροή λαθρομεταναστών στα ελληνικά εδάφη από την Τουρκία έχει εντατικοποιηθεί. Υπολογίζεται πως η είσοδος Αφγανών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα έχει εξαπλασιαστεί το δεύτερο τετράμηνο του 2010.

Συνολικά, την ίδια περίοδο, το 90% των προσφύγων που επιχείρησαν να μπουν παράνομα στην ΕΕ, μπήκαν από τα ελληνικά σύνορα, λέει η Frontex. Οι μισοί απ’ αυτούς ήταν Αλβανοί εργάτες, που αναζητούσαν εποχιακή δουλειά στην Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι μισοί -9.500 λαθρομετανάστες- ήταν πρόσφυγες που μέσω της χώρας μας επιχείρησαν να μπουν στα εδάφη κάποιου άλλου ευρωπαϊκού κράτους. Στις αρχές του 2009, οι μισοί μετανάστες έμπαιναν λαθραία από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω ξηράς και οι άλλοι μισοί μέσω θαλάσσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός μελετητής των Ηνωμένων Εθνών Manfred Nowak είπε πως «δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να αντιμετωπίζει από μόνη της τη μαζικότερη εισροή μεταναστών που μπαίνουν στην ΕΕ». «Πρόκειται πραγματικά για ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει και ευρωπαϊκή λύση», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη χώρα μας, είχε δηλώσει πως είναι άθλιες. Ορισμένοι μετανάστες κρατούνται για έξι μήνες και περισσότερο μέσα σε κελιά όπου στοιβάζονται δεκάδες κρατούμενοι.
Τον Αύγουστο, η Ελλάδα είχε σε αναμονή για εξέταση 52.000 αιτήματα για άσυλο!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου