Ένα δωμάτιο με θέα τη... γη, παρακαλώ!

Ρωσική εταιρεία αποκάλυψε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής «κοσμικού ξενοδοχείου», για πλούσιους διαστημικούς τουρίστες.

Ο διαστημικός σταθμός- ξενοδοχείο θα παρέχει όλες τις δυνατές ανέσεις στους φιλοξενουμένους του οι οποίοι θα έχουν θέα τη Γη από μεγάλα φινιστρίνια.

Κατά την Orbital Technologies, η ουσία του σταθμού θα είναι ο «εξαιρετικά άνετος» ξενώνας του, που θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα.

Θεωρείται ότι το διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορούσε να τεθεί σε τροχιά μόλις το 2016. Το μέσον μεταφοράς από και προς το σταθμό θα είναι το αξιόπιστο μοντέλο Σογιούζ, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εταιρεία, παρόλα αυτά (η οποία εδρεύει στη Μόσχα) δεν αποκάλυψε πώς θα κατασκευαστεί ή χρηματοδοτηθεί το διαστημικό ξενοδοχείο.

Μέχρι τώρα, οι διαστημικοί τουρίστες, όπως ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένις Τίτο, ταξίδευαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου έμεναν μαζί με τους αστροναύτες, που ήταν απασχολημένοι με τα πειράματά τους.


Ο εν λόγω σταθμός- ξενοδοχείο θα παρέχει σαφώς μεγαλύτερες ανέσεις, κατά τον Σεργκέι Κοστένκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Orbital Technologies: «Τα σχέδιά μας δεν θα σας θυμίσουν τον ISS. Ένα ξενοδοχείο πρέπει να είναι άνετο μέσα, και θα είναι δυνατόν να δει κανείς τη Γη από τα φινιστρίνια».

Το κοινό στο οποίο στοχεύει η εταιρεία αποτελείται από εξαιρετικά εύπορους ανθρώπους ή άτομα που εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να κάνουν κάποιου είδους έρευνες στο Διάστημα.

Ο σταθμός θα ακολουθεί την ίδια τροχιά με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πρώτο τμήμα είναι σχεδιασμένο να περιέχει τέσσερις καμπίνες για να μπορεί να φιλοξενήσει επτά άτομα σε ένα χώρο 20 κυβικών μέτρων.

Ο Κοστένκο δεν αποκάλυψε την τιμή της εμπειρίας, ωστόσο ανέφερε ότι το φαγητό θα μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη, και ότι υπάρχει η σκέψη για πρόσληψη διάσημων σεφ οι οποίοι θα ετοιμάζουν τα γεύματα που θα αποστέλλονται στο Διάστημα.

Αν και δεν διευκρινίστηκε πώς θα κατασκευαστεί ακριβώς το ξενοδοχείο, στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ο κύριος συνεργάτης της Orbital Technologies είναι η Energia: η ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευής διαστημοπλοίων, που κατασκευάζει τα Σογιούζ και Progress. Επίσης, ο Κοστένκο δήλωσε ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες και με την Roscosmos (τη ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία), ενώ το όλο εγχείρημα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ρώσων και Αμερικανών επενδυτών, πρόθυμων να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης ο Αλεξέι Κράσνοφ, επικεφαλής του τμήματος επανδρωμένων αποστολών της Roscosmos, είπε ότι το διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «καταφύγιο» για το πλήρωμα του ISS σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και αμφιβολίες: όπως λέει ο Τζιμ Όμπεργκ, σύμβουλος διαστημικών θεμάτων και ειδικός στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, «το γιατί η Ρωσία θέλει να ξοδέψει τόσα κεφάλαια είναι ένα ερώτημα το οποίο προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη δέσμευσή της στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».
πηγή:http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/10/blog-post_6117.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου