Η Χίλαρι... νοικοκυρεύει τα Βαλκάνια

Επαφές επανεμπλοκής στην περιοχή των Βαλκανίων έχει από σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέπτεται τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Κόσοβο. Στόχος της Κλίντον θα είναι να πιέσει για προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία και να φέρει σε συνεννόηση Βελιγράδι και Πρίστινα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης προς την Ευρώπη.

Οι Κοσοβάροι στην Πρίστινα περιμένουν τη σύζυγο του «απελευθερωτή» (φωτ. ΑΠΕ)
Στο Σεράγεβο η Αμερικανίδα υπουργός θα έχει σήμερα συνομιλίες με εκπροσώπους της τριμερούς κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που κατά τις ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

«Λυπούμαστε που αυτό δεν έγινε νωρίτερα» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον. Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αμερικανοί «δεν θα επιβάλουν λύσεις στη Βοσνία».

«Διχασμένη» Βοσνία

Η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ε.Ε. επιθυμούν ισχυρότερη κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη, όμως οι Σέρβοι της Βοσνίας απορρίπτουν την ιδέα φοβούμενοι ότι θα χάσουν την αυτονομία τους.

Από το τέλος του πολέμου, το 1995, η Βοσνία έχει χωριστεί σε δύο οντότητες, την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και τη Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα, που συνδέονται με χαλαρούς κεντρικούς θεσμούς. Τη λειτουργία του κράτους διέπουν οι συνθήκες του Ντέιτον, έργο σε μεγάλο βαθμό του Μπιλ Κλίντον.

«Βάρος» στο Κόσοβο

Μετά τη Βοσνία, η Κλίντον θα πάει στο Βελιγράδι όπου θα πιέσει τις αρχές να επισπεύσουν τις συνομιλίες με το Κόσοβο. «Οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι μεταξύ ίσων και να δώσουν σε αμφότερους την ευκαιρία να προχωρήσουν» είπε ο Γκόρντον. Απέρριψε επίσης οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή συνόρων, κάτι που φέρονται να ζητούν αξιωματούχοι της σερβικής ηγεσίας.

Για να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις και να στείλει μήνυμα στο Κόσοβο ότι θα πρέπει να σεβαστεί τη σερβική μειονότητα, η Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφτεί την Γκρατσάνιτσα, πόλη με σερβικό πληθυσμό στην πλειονότητά του.

ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, Ρόιτερ)
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=212626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου