Οι ψευτιές του Ερντογάν για τους εξοπλισμούς έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Ελλάδας
του Ανδρέα Κούτρα
Εμμένει η Τουρκία στην αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών με την Ελλάδα για λόγους, όπως επικαλείται, εξοικονόμησης χρημάτων σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος έχει ως ειδική αποστολή τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε., ήταν ο πρώτος που μίλησε για μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία.
Το θέμα μάλιστα αυτό φέρεται να συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών δεν παραβρέθηκαν στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Είναι, ωστόσο, τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι από την Άγκυρα προτείνεται μείωση των εξοπλισμών, όταν οι Ένοπλές της Δυνάμεις έχουν σχεδιάσει για την επόμενη 10ετία και υλοποιούν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ. Έλληνες αναλυτές διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των τουρκικών προτάσεων και βλέπουν πως στόχος της γειτονικής χώρας είναι η προώθηση των αξιώσεών της σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα μιλούν για τακτική στρατιωτικής, συνεπώς και πολιτικής, αποδυνάμωσης της Ελλάδας. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή αποτελούν κοινό μέτωπο εκ μέρους της Τουρκίας, πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους χωρίζουν. Πράγμα καθόλου τυχαίο.
Για μείωση των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία πρώτος μίλησε (εδώ και δύο-τρεις μήνες) ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ως ειδική αποστολή τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε. «Επιτέθηκε» μάλιστα σε Γαλλία και Γερμανία γιατί πιέζουν τη χώρα μας σε αγορά οπλικών συστημάτων τη στιγμή που η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει. Τελευταία αναφορά του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα, λέγοντας πως «πρέπει να ξοδεύουμε για εξοπλισμούς όσο και οι άλλοι μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλιζόμαστε εναντίον αλλήλων». «Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο αρχηγός των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Επιτελείς του Πενταγώνου συνδέουν τις δηλώσεις και τις προτροπές των αξιωματούχων της Τουρκίας με την πάγια πολιτική των επιδιώξεών της στο Αιγαίο. «Θέλουν να χάσει τη στρατιωτική της ισχύ η Ελλάδα», λένε. Κάτι που θα προκαλούσε συντριβή της χώρας μας στο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής και απανωτές ήττες σε επιχειρησιακό επίπεδο σχετικά με τα θέματα του Αιγαίου. Τελικός στόχος η διχοτόμηση και συνδιαχείρισή του, την οποία από το 1974 επιδιώκει ανελλιπώς η Τουρκία.
Ταυτόχρονα, με την προβολή του επιχειρήματος μείωσης των εξοπλισμών, η Άγκυρα παριστάνει το «καλό παιδί» επιδιώκοντας να «ανοίξει» το δρόμο στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να εκφράσει θετική διάθεση στην επίλυση των προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Το ερώτημα είναι το εξής: θα πέσει η ελληνική κυβέρνηση στην παγίδα που στήνουν οι Τούρκοι με ωραίο περιτύλιγμα αλλά ουσιαστικά με εξαιρετικά δυσμενείς για τα εθνικά μας συμφέροντα επιδιώξεις; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο εκ μέρους της Αθήνας δείχνουν πως παρασύρεται και, αν συνεχίσει έτσι, σύντομα θα εγκλωβιστεί. Κι αυτό επειδή, τη στιγμή που εμείς επιμένουμε να τείνουμε χείρα φιλίας στη λογική και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι κερδίζουν στα… σημεία. Το πόσο δε αντιφατικά και ειρωνικά είναι τα λεγόμενα περί της μείωσης των εξοπλισμών προκύπτει και από το πρόγραμμα που ήδη υλοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Είκοσι τέσσερις προμήθειες οπλικών συστημάτων, με συνολικό κόστος που μπορεί να φθάσει τα 50 δις ευρώ, υλοποιεί η Τουρκία για τα επόμενα χρόνια, και οι οποίες αν υλοποιηθούν θα ανατρέψουν άρδην την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, που ήδη έχει διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό από το 1999, με πολιτικά λάθη και παραλείψεις. Μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πλοία διαφόρων τύπων, υποβρύχια, ελικόπτερα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και βαλλιστικοί πύραυλοι είναι οι βασικότερες προμήθειες του τουρκικού ΕΜΠΑΕ. Αρκετά εξ αυτών είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησης, ενώ σε συνεργασία με Κινέζους, Κορεάτες και ευρωπαϊκές χώρες, οι Τούρκοι αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, αποκτούν τεχνογνωσία και ενισχύουν την αμυντική τους βιομηχανία. Εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας στον αμυντικό χώρο της γειτονικής χώρας.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τι έχουν να αντιπαραθέσουν; Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 το 2005 ήταν το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έκτοτε, η στρατιωτική ηγεσία αναλώνεται σε επανακαθορισμό προτεραιοτήτων, επικαιροποίηση ΕΜΠΑΕ και παλεύει να εγκριθεί το κονδύλι των 160 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων. Κάθε αναφορά σε νέα προμήθεια, όπως τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, η έλλειψη των οποίων εκμεταλλεύεται δέοντος από την Τουρκία, προσκρούει στην οικονομική δυσχέρεια. Το μόνο που αποφασίσθηκε ήταν ένα επιπλέον δώρο στους Γερμανούς, με την ανάθεση της ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, έτσι γιατί φάνηκαν συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις για την κατασκευή των τεσσάρων. Το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ «παγώνει», ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες… συνεχίζονται.
Τι εξοπλισμούς να μειώσει λοιπόν η Ελλάδα; Ιδίως όταν στην απέναντι όχθη ορθώνεται ένας εξοπλιστικός γίγαντας, αλλά και όταν οι Τούρκοι επιμένουν στο casus belli και προβάλλουν τις αξιώσεις τους μέσω ακόμη περισσότερων καναλιών, όπως αυτό της Frontex. Δεν πρόλαβε να αναχωρήσει από την Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τις «βόλτες» των πλοίων με υψωμένη την ημισέληνο μέχρι και το Σούνιο, είπε ότι «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική». Ακόμη και 3 ημέρες πριν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην ελληνική πρωτεύουσα με 10 υπουργούς και ομάδα επιχειρηματιών, η Τουρκία προκαλούσε στο κεντρικό Αιγαίο με νυχτερινές παραβιάσεις και «έλεγχο» πορείας και κατεύθυνσης ελληνικών αεροσκαφών.
Ουδείς επίσης αντιλαμβάνεται τις κινήσεις «καλής θέλησης», στις οποίες επιμένει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει και επιμένει πως «η υφαλοκρηπίδα δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών». Η ελληνική πλευρά εμμένει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όταν σχεδόν κανένα δεν τήρησε η Άγκυρα (πολιτική ή στρατιωτικό), και αντιθέτως συνεχώς καταστρατηγεί το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ με παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με αναβαθμισμένα μάλιστα χαρακτηριστικά. Κάθε δε, νέα σειρά ΜΟΕ συνιστά ένα βήμα πίσω για την εθνική μας εξωτερική πολιτική και όφελος για την τουρκική.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 10ετία
4 ιπτάμενα ραντάρ Awacs
100 μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-35
2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης (αεροσκάφη μέλλοντος)
51 επιθετικά ελικόπτερα εγχώριας κατασκευής
Εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης Leopard
6 υποβρύχια Τ214
Πλοία διάσωσης υποβρυχίων
8 κορβέτες (πρόγραμμα Milgem)
Πλοία έρευνας και διάσωσης
250 άρματα μάχης τουρκικής κατασκευής με κορεάτικο πρότυπο
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη
4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου
30 μαχητικά F-16
6 αντιτορπιλικά
Εκσυγχρονισμός περιπολικών σκαφών SAR-33
1 ελικοπτεροφόρο
16 πλοία ανοιχτής θαλάσσης
4 κορβέτες
Δορυφορικό σύστημα έρευνας-παρακολούθησης
8 αποβατικά σκάφη και 2 αποβατικά πλοία
127 ελικόπτερα γενικής χρήσης
100 βαλλιστικοί πύραυλοι τουρκικής κατασκευής με κινέζικη τεχνολογία
54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV’s
Αυτά για τους ευκολόπιστους.Οι Τούρκοι δεν αλλάζουν.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
ΠΗΓΗ: http://elliniki-stratigiki.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου