Σαρκοζί και συνδικάτα δεν κάνουν βήμα πίσω για τις συντάξεις

Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ οι απεργίες στα διυλιστήρια «στεγνώνουν» τα βενζινάδικα. Στοίχημα για τα συνδικάτα η συμμετοχή των πολιτών στην αυριανή διαδήλωση. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσω», διαμηνύει ο Γάλλος πρόεδρος .
Ολα για όλα τα παίζουν αυτήν την εβδομάδα... ο Νικολά Σαρκοζί και τα γαλλικά συνδικάτα, την ώρα που οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και οι απεργίες σε διυλιστήρια απειλούν την τροφοδοσία καυσίμων στη χώρα. Μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών κλιμακώνεται και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν αποφασισμένα να «φτάσουν μέχρι το τέλος».
Οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν μαζικά κατά της επώδυνης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που φέρνει προς ψήφιση στη Γερουσία ο Ν. Σαρκοζί
Οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν μαζικά κατά της επώδυνης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που φέρνει προς ψήφιση στη Γερουσία ο Ν. Σαρκοζί
Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωνε χθες πως το πρόβλημα τροφοδοσίας με κηροζίνη των παρισινών αεροδρομίων είχε ξεπεραστεί έπειτα από επιχειρήσεις της αστυνομίας που έβαλαν τέλος στην κατάληψη ορισμένων δεξαμενών καυσίμων, νεότερη ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστούσε στις αεροπορικές εταιρείες να γεμίζουν τα αεροσκάφη τους με καύσιμα όταν κάνουν στάσεις στο εξωτερικό.
Παρομοίως χιλιάδες πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές έξω από βενζινάδικα σε ολόκληρη τη χώρα για να προλάβουν τα «χειρότερα», αφού τα καύσιμα έχουν τελειώσει ήδη σε 350 πρατήρια. Δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ακόμη και αν η Γερουσία υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση», οι εκπρόσωποι των γαλλικών ισχυρών συνδικάτων -τα οποία έχουν παράδοση στην ανατροπή μεταρρυθμίσεων- υποστήριζαν χθες πως οι διαμαρτυρίες του Σαββάτου έβγαλαν στους δρόμους 2,5 με 3 εκατ. πολίτες!
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δήλωνε πως οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους 350.000 σε 200 πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια.
Οπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το 1/3 των τρένων υψηλής ταχύτητας ακινητοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, ενώ και τα 12 διυλιστήρια της χώρας διέκοψαν σταδιακά τη λειτουργία τους ύστερα από απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης είναι να «διευρυνθεί» το κύμα διαμαρτυρίας με τρόπο που να καταφέρει να παρασύρει μαζικά μαθητές και φοιτητές.
Ηδη, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, η μαθητική παρουσία γίνεται ολοένα και πιο αισθητή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα ρίχνουν μεγάλο βάρος στην αυριανή διαδήλωση, η οποία ευελπιστούν να ξεπεράσει σε συμμετοχή τις προηγούμενες, καθώς θα είναι η τελευταία πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσει», καθώς όπως υποστήριξε «δεν είναι θέμα εμμονής, αλλά πρόκειται για μια απαραίτητη μεταρρύθμιση εάν θέλουμε να μη μείνει στάσιμη η πέμπτη οικονομία του κόσμου».
Εν τω μεταξύ, ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ιταλία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το Σάββατο τη Ρώμη για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική λιτότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μελίνα Χαριτάτου
xaritatou@pegasus.gr
πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=38120948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου