Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία λόγω ύποπτων δεμάτων σε εμπορευματικά αεροσκάφη

Νέα Υόρκη
Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές ασφαλείας σε ΗΠΑ και Βρετανία όταν εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο σε εμπορευματικό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την Υεμένη με προορισμό το Σικάγο.

Το πακέτο εντοπίστηκε όσο το αεροσκάφος βρισκόταν σε βρετανικό αεροδρόμιο και τελικά δεν περιείχε εκρηκτικά.

Στο δέμα βρέθηκε δοχείο μελανιού εκτυπωτή, το οποίο περιείχε λευκή σκόνη και στο οποίο είχαν προστεθεί καλώδια. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η σκόνη δεν ήταν εκρηκτική ύλη, όπως αρχικά είχαν φοβηθεί οι Αρχές.

Παράλληλα, η FedEx -η άλλη μεγάλη αμερικανική μεταφορική εταιρεία- ανακοίνωσε ότι εντόπισε ύποπτο δέμα από την Υεμένη και σε δικό της αεροσκάφος που βρισκόταν στο Ντουμπάι. Η εταιρεία «πάγωσε» τις μεταφορές από το Ντουμπάι και συνεργάζεται ζήτησε τη βοήθεια του FBI για την υπόθεση.

Ο συναγερμός των αμερικανικών αρχών βρέθηκε σε τέτοιο σημείο, που επιβατική πτήση από το Ντουμπάι στη Νέα Υόρκη τέθηκε προληπτικά υπό παρακολούθηση μόνο επειδή μετέφερε φορτίο από το Ντουμπάι. Η πτήση θα προσγειωθεί με τη συνοδεία αμερικανικών μαχητικών, ανακοίνωσε το FBI, που τόνισε τον προληπτικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Αμέσως μετά το αρχικό περιστατικό, οι αμερικανικές Αρχές καθήλωσαν τουλάχιστον τρία αεροσκάφη της UPS στις ΗΠΑ διενεργώντας ελέγχους για ύποπτο φορτίο.

Πρόκειται για αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στη Φιλαδέλφεια, το Νιούαρκ και ένα το Νιου Τζέρσεϊ. Τα αεροσκάφη, που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων τις προηγούμενες ώρες, οδηγήθηκαν σε τέρμιναλ μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη και ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

Η κινητοποίηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η αμερικανική αστυνομία σταμάτησε και φορτηγό κούριερ της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, το οποίο έλεγξε επίσης για εκρηκτικά. Παράλληλα, ζητήθηκε από τις εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο να είναι σε «κατάσταση επαγρύπνησης» για τυχόν επιθέσεις.

Οι αμερικανικές Αρχές ανέφεραν ότι ερευνούν πλέον το ενδεχόμενο να επρόκειτο για «δοκιμαστική» απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης -κατά την οποία τρομοκρατικές ομάδες θέλησαν να διαπιστώσουν το επίπεδο επιφυλακής στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αεροπορικές συγκοινωνίες και μεταφορές.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου