Σοκ από τη «βουτιά» των πωλήσεων και στα τρόφιμα


Σοκ προκαλεί η δραματική πτώση των λιανικών πωλήσεων και η έλλειψη ενδείξεων ανάκαμψης, που καταδεικνύει ότι η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι διαπιστώνεται πως οι καταναλωτές, τον μήνα Ιούλιο έχουν μειώσει τις αγορές τους ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, ενώ ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πάντως, η μείωση των πωλήσεων στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων αποτελεί προειδοποίηση για τους σουπερμαρκετάδες, ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πτώση αν δεν μειωθούν οι τιμές και δεν εξαλειφθεί η κερδοσκοπία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο (εκτός από τα καύσιμα) έκανε «βουτιά» και παρουσίασε κάμψη 9,7% έναντι μείωσης 9,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση στα καύσιμα έφτασε το 9,1%, στοιχείο πολύ ανησυχητικό, καθώς η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2010 και από τις μεγαλύτερες από την έναρξη της κρίσης.
Οι μειώσεις είναι υπερβολικές, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι είχαν προχωρήσει σε εκπτώσεις και προσφορές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα.
Μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης, στον οποίο η μείωση πωλήσεων υποχώρησε κατά 17,5%. «Βούλιαξε» και ο κλάδος του επίπλου κατά 14,9% με εκατοντάδες καταστήματα να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ δεν ξέφυγε ακόμα και ο κλάδος των φαρμάκων και καλλυντικών, ο οποίος υπέστη μείωση 13,3%. Μείωση 10,7% είχαν τα καύσιμα και τα λιπαντικά και 10,4% τα βιβλία και χαρτικά, ενώ τα τρόφιμα – ποτά και ο καπνός μειώθηκαν κατά 6,8%.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός τόσο στην αγορά όσο και στην κυβέρνηση υπάρχει από την πτώση στον κλάδο των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, που ανήλθε στο 4%. Το ποσοστό μπορεί να είναι το μικρότερο, αλλά καταδεικνύει την δραματική μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κι αυτό ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση καθώς μειώνονται και τα προσδοκώμενα έσοδα.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση στον κλάδο των τροφίμων οφείλεται μεν στην μειωμένη αγοραστική δύναμη, βασικός όμως λόγος είναι η αντίδρασή τους στις τιμές, οι οποίες είναι πολύ ακριβότερες από ό,τι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μέχρι ποσοστό ακόμα και 70%.
πηγή: http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=391:-lr-&catid=15:economy&Itemid=32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου