ΕΛ.ΑΣ. ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Προσοχή, έρχονται αντιδράσεις

Του Βάϊου Σύρρου
Για τον πιο θερμό χειμώνα των τελευταίων ετών προετοιμάζουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την κυβέρνηση οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., διαβλέποντας ένα .....
εκρηκτικό μίγμα κοινωνικής αντίδρασης και ταραχών λόγω των οικονομικών μέτρων, αυξημένης εγκληματικότητας αλλά και επιχειρηματικής ανασφάλειας που ενδεχομένως να αποτελέσει τροχοπέδη για τυχόν νέες επενδύσεις.
Τη στιγμή μάλιστα που η αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων για την πληρωμή νυχτερινών και υπερωριών του αστυνομικού προσωπικού προκαλεί βίαιη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, δημιουργώντας τεράστια κενά στις μάχιμες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των πολιτών.
Στο εμπιστευτικό υπόμνημα περιγράφεται επίσης η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί με την περικοπή κατά 20% των επιδομάτων και της περικοπής των δώρων και αυτής της δραματικής πλέον οικονομικής κατάστασης που τώρα θα προκύψει με την αδυναμία καταβολής των πενθημέρων και των νυχτερινών.
Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς των υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ., η συνολική μηνιαία απώλεια εισοδήματος για το αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμίδων θα κυμαίνεται από 659 έως 1.578 ευρώ και η ετήσια απώλεια εισοδήματος από 7.912 έως και 18.652 ευρώ!
Στην ίδια άκρως ενδιαφέρουσα εμπιστευτική υπηρεσιακή έκθεση γίνεται μάλιστα λόγος και για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη για τους αστυνομικούς.
«Πέραν των ανωτέρω, η μη καταβολή πενθημέρων και νυχτερινών:
α. Καταρχήν θα εγείρει σωρεία αγωγών για τα δεδουλευμένα (πενθήμερα και νυχτερινά) με συνέπεια τη μεσομακροπρόθεσμη υπέρογκη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, καθόσον βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου εκτιμάται ότι θα έχουν θετική έκβαση για τους ενάγοντες.
β. Θα καταστήσει αδύνατη τη διάθεση των αστυνομικών για εκτέλεση υπηρεσίας τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες, με επακόλουθο τη μείωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες.
γ. Θα οδηγήσει σε αύξηση των αιτήσεων απολύσεως (ήδη έχουν απολυθεί περίπου 3.000 αστυνομικοί) καθόσον δεν θα υφίσταται πλέον κανένα κίνητρο παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία, αφού οι αποδοχές των εν ενεργεία θα είναι μικρότερες από αυτές των συνταξιούχων!».

Το υπόμνημα καταλήγει με την επισήμανση ότι όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται θα προκαλέσει τεράστια και ίσως ανυπέρβλητα προβλήματα τους αμέσως επόμενους μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και προστασία των πολιτών, την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και την κοινωνική ειρήνη. Χωρίς αστυνομικούς η προάσπιση όλων των ανωτέρω καθίσταται εκ των πραγμάτων ανέφικτη.
«Οι δράσεις και οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα σήμερα που το ζητούμενο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η κοινωνική ειρήνη και το ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον, προκειμένου η χώρα να βαδίσει εκ νέου στο δρόμο της ανάπτυξης, όχι μόνο δεν δύναται να περιοριστούν, αλλά θα αυξηθούν μετά βεβαιότητας, το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά και τη λήψη των σκληρών οικονομικών μέτρων λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου».
Οι μειώσεις των αποδοχών του αστυνομικού προσωπικού
Νέος Αστυφύλακας έως 8 έτη υπηρεσίας


Αστυφύλακας με βασικό μισθό 800 €
Λαμβάνει καθαρές αποδοχές 1.200 € μαζί με πενθήμερα 184 € και νυχτερινά 150 €.
Περικοπές που έγιναν:
n 20% στα επιδόματα, 83 € το μήνα
n 83 χ 12 μήνες= 996 € το χρόνο
n 2 μισθοί (δώρο Χριστουγέννων + 1/2 δώρο Πάσχα + 1/2 επίδομα άδειας) ήτοι 1.200 + 600 + 600= 2.400 €
Σύνολο ετήσιας μείωσης 996 + 2400 = 3.396 €
Νέος Αξιωματικός έως 8 έτη υπηρεσίας
Αξιωματικός με βασικό μισθό 900 €
Λαμβάνει καθαρές αποδοχές 1.350 € μαζί με πενθήμερα 184 € και νυχτερινά 150 €.
Περικοπές που έγιναν


n 20% στα επιδόματα, 100 € το μήνα
n 100 χ 12 μήνες= 1.200 € το χρόνο
n 2 μισθοί (δώρο Χριστουγέννων + 1/2 δώρο Πάσχα + 1/2 επίδομα άδειας) ήτοι 1.300+ 650+ 650 =2.600 €
Σύνολο ετήσιας μείωσης 1.200 + 2.600 = 3.800 €
Συγκεκριμένα και επί της ουσίας:
Α) ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ: 1.200 – 334 (πενθήμερα – νυχτερινά) = 866 € μένουν για τη διαβίωσή του.
Β) ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ: 1.350 – 334 (πενθήμερα – νυχτερινά) = 1.016 € μένουν για τη διαβίωσή του.
nationalpride.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου