Για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο προειδοποιεί Γερμανός υπουργός

«Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αναδύθηκε στον ορίζοντα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Rainer Bruederle μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε διήμερη επίσκεψή του στη Σαγκάη και το Πεκίνο της Κίνας.
«Ο κίνδυνος είναι τα παράπονα σχετικά με τις υποτιμήσεις των νομισμάτων να οδηγήσουν στην επιβολή αντισταθμιστικών-αντεκδικητικών μέτρων τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε καμία χώρα ειδικά.

Το Πεκίνο έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τους εμπορικούς εταίρους του σε ΗΠΑ και ΕΕ προκειμένου να αφήσει το νόμισμά του να ανατιμηθεί γρηγορότερα, καθώς οι επικριτές ισχυρίζονται ότι το γιουάν είναι υποτιμημένο κατά 40%.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νόμο τον περασμένο μήνα που επιτρέπει στο υπουργείο Εμπορίου να επιβάλλει δασμούς στην Κίνα εξαιτίας της χειραγώγησης του νομίσματός της και όχι απλά επειδή επιδοτεί τις εξαγωγές της. Για να ισχύσει ο νόμος πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Το φάντασμα ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου κυριάρχησε στην ετήσια σύσκεψη του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας ξεφύγει από τα χέρια ο έλεγχος της κατάστασης ή να γυρίσουμε την πλάτη στο ελεύθερο εμπόριο» δήλωσε ο Bruederle προσθέτοντας πως βλέπει τον εαυτό του σαν πρέσβη ή και ιεραπόστολο του αγώνα κατά του προστατευτισμού. Ο Bruederle θα αντικαταστήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στην ερχόμενη σύνοδο του G20 στη Ν. Κορέα, όπου δήλωσε πως ελπίζει να καταλήξει σε «λογικές λύσεις» μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=212698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου