Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή

Άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας οι εργασίες για τη διάνοιξη μιας βοηθητικής σήραγγας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι, που από τις 5 Αυγούστου βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος 700 σε ορυχείο της Χιλής.

Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο, αυστραλιανής κατασκευής, που εστάλη στο Σαντιάγο ειδικά για αυτή την περίσταση.

Σύμφωνα με Χιλιανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση είναι αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τέσσερις μήνες. Οι ίδιοι διέψευσαν πληροφορίες ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των μεταλλωρύχων μπορεί να διαρκέσει έναν μήνα.

Όπως μεταδίδει το BBC, μόλις ολοκληρωθεί το σκάψιμο, μία ειδική κάψουλα να σταλεί στα έγκατα της γης, προκειμένου να αρχίσει ο απεγκλωβισμός των 33 εργατών.

Συγκεντρωμένοι έξω από το ορυχείο βρίσκονται οι συγγενείς των μεταλλωρύχων, που την Κυριακή είχαν την πρώτη επικοινωνία μαζί τους, μέσω ραδιοτηλεφώνου.

Η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους εντείνεται ώρα με την ώρα, καθώς τα σημάδια στο σώμα τους, από την πολυήμερη παραμονή τους σε βάθος 700 μέτρων, είναι εμφανή.

Οι 33 μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν σε μία από τις στοές του ορυχείου μετά από καθίζηση, στις 5 Αυγούστου. Επί 17 ημέρες κανείς δεν γνώριζε ότι είχαν σωθεί. Στις 22 Αυγούστου, στη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού τους, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τα συνεργεία διάσωσης.

Έκτοτε έχει αρχίσει μία γιγαντιαία προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανοί.

ΠΗΓΗ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου