Επισπεύδουν την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ

Την επιτάχυνση της «μετάταξης» ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από το μεσαίο (11%) στο υψηλό (23%) για πριν το τέλος του χρόνου συντελεστή ΦΠΑ φέρνει η υστέρηση ύψους 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα του επταμήνου και η ανάγκη για ανάκαμψη τους ενόψει της διαπραγμάτευσης για την τρίτη δόση του δανείου τον ερχόμενο Οκτώβριο.


Το μέτρο θα έπρεπε με βάση το μνημόνιο να εφαρμοστεί ή τουλάχιστον να περάσει σε νόμο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από το υπουργείο Οικονομικών όμως εκτιμούσαν πριν από περίπου ένα μήνα ότι η τρίτη κατά σειρά –έμμεση– αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα ήταν ένα από τα μέτρα που θα ίσχυαν από το 2011.

Μάλιστα σε μια δεύτερη σκέψη (η οποία όμως έχει πιο δύσκολη εφαρμογή) εξέταζαν το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 23% και η απώλεια εσόδων να αναπληρωθεί από την μετάταξη περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών στον νέο υψηλότερο συντελεστή.

Τώρα όμως οι σχεδιασμοί αλλάζουν. Η αδυναμία επίτευξης του στόχου των εσόδων από την μια και η προσδοκία για εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων μέχρι και 700 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου επιταχύνει και τις εξελίξεις. Ωστόσο το εγχείρημα κάθε άλλο παρά απλό είναι. Η «ομάδα του 11%» περιέχει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά όλο τον κόσμο σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια, τα δημητριακά και τα άλευρα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά, τα νερά, τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί) τα έλαια, τα φάρμακα και τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς. Η αρχική σκέψη ήταν να μεταγάγουν από το 11% στο 23% μόνο τα τρόφιμα πολυτελείας. Ωστόσο η σκέψη φαίνεται να εγκαταλείπεται λόγω της ανάγκης για έσοδα και τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν ποιες κατηγορίες θα εντάξουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ .

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες δηλαδή τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτροδότησης καθώς και την παροχή φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες κατ΄ οίκον φροντίδας παιδιών ηλικιωμένων και ασθενών και τις υπηρεσίες των γραφείων κηδειών. Στην κατηγορία αυτή εξετάζεται η εξαίρεση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αλλά όχι των υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιώτες.

Η τρίτη μεγάλη κατηγορία υπηρεσιών η οποία υπόκειται σε ΦΠΑ με συντελεστή 11% αφορά τις υπηρεσίες αναψυχής όπως τα εισιτήρια σε θέατρα κινηματογράφους καφενεία καφετέριες ζαχαροπλαστεία εστιατόρια ψητοπωλεία και την διαμονή σε ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης. Υπάρχει ωστόσο έντονος προβληματισμός για τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα δεδομένου ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρέαζε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των τιμών τους, απέναντι σε ξενοδοχεία άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η τέταρτη κατηγορία αφορά προϊόντα και υπηρεσίες περιορισμένης κατανάλωσης όπως για παράδειγμα τα είδη για τα άτομα με αναπηρία, οι υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, συνθέτες και καλλιτέχνες, οι επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών και τα εντομοκτόνα και ποντικοφάρμακα. Με εξαίρεση τα είδη που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να μεταγάγουν επίσης στο υψηλό συντελεστή.

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου