Πιο κοντά στο συνθετικό αίμα


ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ερυθρά αιμοσφαίρια με χρήση κυττάρων εμβρύων που είχαν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν περισσότερα από 100 έμβρυα τα οποία δεν θα χρησιμοποιούνταν από κλινικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής προκειμένου να δημιουργήσουν τέσσερις «σειρές» εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Μία από αυτές τις σειρές (RC-7) μετετράπη σε βλαστικά κύτταρα του αίματος προτού γίνει περαιτέρω μετατροπή σε ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία περιέχουν αιμοσφαιρίνη- τη χρωστική των κυττάρων που μεταφέρει οξυγόνο.


Απώτερος στόχος των επιστημόνων, που έχουν λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 3,65 εκατ. ευρώ από το Wellcome Τrust, είναι να ανακαλύψουν κύτταρα τα οποία θα είναι γενετικώς προγραμματισμένα ώστε να μετατρέπονται σε ομάδα αίματος 0 ρέζους αρνητικό. Πρόκειται για μια ομάδα αίματος της οποίας μπορεί να γίνει μετάγγιση σε οποιονδήποτε άνθρωπο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης, ωστόσο τη διαθέτει μόλις το 7% του πληθυσμού. Σύμφωνα με ειδήμονες του τομέα, η νέα αυτή ερευνητική προσέγγιση μπορεί σύντομα να φέρει επανάσταση στην ιατρική βάζοντας ένα τέλος στην έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις που καταγράφεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι μάλιστα σημαντικό ότι το συνθετικό αίμα που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια θα είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνους μολυσματικούς παράγοντες, όπως η ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων». Παράλληλα υπόσχεται την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αίματος με χρήση ενός «αιμοδότη» που δεν θα είναι άλλος από ένα έμβρυο ηλικίας τεσσάρων ημερών.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Μαρκ Τέρνερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που διεξήγαγε τη μελέτη και ο οποίος κρατά επίσης τη θέση του διευθυντή στην Υπηρεσία Μεταγγίσεων της Σκωτίας, το συνθετικό αίμα θα αλλάξει την ιατρική εάν αρχίσει να παράγεται σε μεγάλη κλίμακα. «Δείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ερυθρά αιμοσφαίρια με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων» είπε ο καθηγητής στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Ιndependent». Προσέθεσε ότι πρέπει τώρα να αποδειχθεί ότι τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν είναι ασφαλή πριν οι αρμόδιες αρχές επιτρέψουν τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με χρήση συνθετικού αίματος στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον δρα Τέρνερ, τέτοιου είδους δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z0ws0SMUR7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου