Στα 3,5 δισ. ευρώ η "τρύπα" στα έσοδα το οκτάμηνο - "Καμπανάκι"από τον ΦΠΑ"


Στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δις. ευρώ διαμορφώνεται η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το bankingnews.gr στο πρώτο οκτάμηνο του έτους η αύξηση που σημειώνουν οι κρατικές εισπράξεις είναι μόλις 3,2% έναντι στόχου 13,2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ τα έσοδα του οποίου αυξάνουν με ρυθμό μόλις 1,6%, στα 11,545 δισ. ευρώ από 11,360 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Κι ενώ στα πετρελαιοειδή ο ΦΠΑ παρουσιάζει θετική πορεία αυξάνοντας με ρυθμό κάτι πάνω από 32% και στις λοιπές συναλλαγές 7,9%, η πορεία είναι τελείως διαφορετική στη λιανική, δηλαδή από το κίνημα των αποδείξεων, όπου καταγράφεται μείωση 2,7%.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 3,5 δις. ευρώ βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θορυβηθεί με το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων , κάτι για το οποίο ανησυχεί και η τρόικα που θεωρεί αβέβαιο αν τελικά συγκεντρωθούν οι εισπράξεις των 54,46 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
πηγή: http://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου