Ο Φιντέλ αγνόησε τους 500.000 υπό απόλυση


Ο ηγέτης της Κούβας μίλησε μόνο για το παρελθόν και δεν είπε λέξη για το παρόν της χώρας του

ΑΒΑΝΑ Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς απηύθυνε χθες ο Φιντέλ Κάστρο τη δεύτερη ζωντανή ομιλία του μετά το 2006, όταν αρρώστησε σοβαρά και παρέδωσε τα ηνία της Κούβας στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο. Δεν βρήκε όμως ούτε μία λέξη να πει για τους περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους το καθεστώς αποφάσισε να απολύσει ως την άνοιξη του 2011.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της ίδρυσης των Επιτροπών Υποστήριξης της Επανάστασης του 1959, ο 84χρονος ιστορικός ηγέτης μιλούσε επί μία ώρα και ένα τέταρτο, τον μεγαλύτερο «χρόνο» από τότε που ανέκαμψε η υγεία του. Φορώντας χακί αμπέχονο χωρίς διακριτικά και στρατιωτικό κασκέτο, ο Λίδερ Μάξιμο περιορίστηκε σε περιγραφές του παρελθόντος της Κούβας και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο αδελφός του.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα μικρό κινηματογραφικό ντοκουμέντο από την ανακοίνωση της δημιουργίας των Επιτροπών Υποστήριξης της Επανάστασης πριν από ακριβώς μισό αιώνα σχεδόν στο ίδιο σημείο. «Τι τιμή για εμένα να επιστρέφω εδώ για να συναντηθώ με όλους εσάς 50 χρόνια αργότερα» δήλωσε αμέσως μετά την προβολή ο Κάστρο, ο οποίος χαμογελούσε παρακολουθώντας μια κατά πολύ νεότερη εκδοχή του εαυτού του να μιλάει χειρονομώντας έντονα.

Ο ιστορικός ηγέτης δεν έκανε καθόλου λόγο ούτε για την υγεία του ούτε για τα ενδεχόμενα πολιτικά σχέδιά του (παραμένει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος). Κατακεραύνωσε «το παντοδύναμο, ιμπεριαλιστικό τέραςτων Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ προειδοποίησε ότι «ο καπιταλισμός δεν έχει καμία ηθική και τα πάντα κινούνται από την αγάπη για το κέρδος». «Ούτε δύο ώρες δεν είμαστε εδώ. Πρέπει όμως να φύγω τώρα. Εχει αρχίσει να κάνει ζέστη» είπε στο τέλος της ομιλίας του, σατιρίζοντας την παλιά του συνήθεια να απευθύνει μαραθώνιες ομιλίες προς τους συμπολίτες του.

Οι Επιτροπές Υποστήριξης, οι οποίες θεωρούνται «τα μάτια και τα αφτιά της επανάστασης», συστάθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου 1960 κυρίως για να εντοπίζουν τους αντεπαναστάτες. Σήμερα όμως οργανώνουν εκστρατείες δημόσιου ενδιαφέροντος.


πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=357363&dt=29/09/2010#ixzz110CNJilC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου