Η μεγαλύτερη ευρωδιαδήλωση είναι γεγονός


Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανεμίζοντας σημαίες της ΕΕ και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Οχι στη λιτότητα» και «Προτεραιότητα στις δουλειές και στην ανάπτυξη» (RΕUΤΕRS/ΥVΕS ΗΕRΜΑΝ)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη έστειλαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμαρτυρόμενοι χθες στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων της αυστηρής λιτότητας που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εν μέσω κρίσης- την ώρα μάλιστα που η Κομισιόν εισηγείται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες.

Το μόνο που επιτυγχάνουν τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, είναι να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη και να τιμωρούν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες έλαβαν μέρος 56.000 άτομα, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.000. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανεμίζοντας σημαίες της ΕΕ και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Οχι στη λιτότητα» και «Προτεραιότητα στις δουλειές και στην ανάπτυξη». Μεταξύ των συνδικάτων που έλαβαν μέρος στη διαδήλωση ήταν των γερμανών ανθρακωρύχων, των ρουμάνων εργατών στο φυσικό αέριο και των πολωνών εργαζομένων στα ναυπηγεία της χώρας τους.

«Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι υπάρχουν δισεκατομμύριαευρώ για το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για τις κοινωνικές παροχές που κόβονται. Αυτό δεν είναι σωστό» είπε ο γερμανός ανθρακωρύχος Ραλφ Κουτκόφσκι. «Οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους με ένα σαφές μήνυμα για τους ηγέτες της Ευρώπης:υπάρχει ακόμη χρόνος να μην επιλέξετε τη λιτότητα, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξετε κατεύθυνση» είπε ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CΕS). Οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «οχύρωσαν» τράπεζες και καταστήματα και πραγματοποίησαν 218 συλλήψεις για συμμετοχή σε ταραχές.

Εργατικά συνδικάτα οργάνωσαν χθες κινητοποιήσεις σε 13 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά η συμμετοχή κρίθηκε «περιορισμένη» εκτός των Βρυξελλών και της Ισπανίας.

«Το πανευρωπαϊκό ραντεβού στους δρόμους έδωσε την εντύπωση ότι έπασχε από συντονισμό, αλλά οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν εντός του 2011» μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.

Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έγιναν στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και στη Λισαβόνα, όπου διαδήλωσαν 50.000 άνθρωποι, και στο Πόρτο (20.000 διαδηλωτές). Κινητοποιήσεις, αλλά με αισθητά μικρότερη συμμετοχή, έγιναν επίσης στο Δουβλίνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Ρίγα, στη Βαρσοβία, στο Βουκουρέστι, στην Πράγα και στο Βελιγράδι. Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε γενική απεργία εναντίον των μέτρων που έλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, όπως η περικοπή των δημοσίων δαπανών και συντάξεων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Οι συνδικαλιστές είπαν ότι συμμετείχε το 74% των εργαζομένων, αλλά το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι συνέπειες από την κινητοποίηση ήταν «περιορισμένες».

Λόγω της συμφωνίας των συνδικάτων με την κυβέρνηση για την εγγύηση ενός «ελάχιστου υπηρεσιών» στις παρεχόμενες συγκοινωνίες, δεν προκλήθηκε χάος σε αεροδρόμια και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά σε περιπολικό. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές.
πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=317560&dt=30/09/2010#ixzz110BHfa2z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου