Ο Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει από τις Βρυξέλλες...


Τρεις εναλλακτικές λύσεις για την άντλησης εσόδων 1 δις ευρώ παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ευρωπαίους ομολόγους του κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Τα εναλλακτικά σχέδια αφορούν στο πως θα εισπραχθεί το 1 δις ευρώ εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει τελικά στην μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό ΦΠΑ 11% στον ακριβό 23%, δέσμευση που περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο που υπογράψαμε με την τρόικα.
Αν και συγκεκριμένες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπό εξέταση βρίσκονται τα εξής σχέδια:
1.Αύξηση ΦΠΑ κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες του χαμηλού συντελεστή 11% αν και σε αυτή την περίπτωση κάποια βασικά προϊόντα διαβίωσης θα εξαιρεθούν από τις αυξήσεις
2.Κατάργηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ και υπαγωγή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών σε έναν κεντρικό συντελεστή ΦΠΑ
3.Απορρίπτονται οι μεταβολές στο ΦΠΑ και η κυβέρνηση προχωρά στην εξίσωση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Ως αντισταθμιστικό μέτρο για την επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή επιδόματος θέρμανσης το οποίο όμως θα χορηγείται παράλληλα με επιδοματικά γεωγραφικά τεκμήρια ενώ θα υπολογίζονται και τα τ.μ. της κατοικίας.
Road show μαζί με την τρόικα
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το road show της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις διεθνείς αγορές από το ελληνικό δημόσιο, φορείς της αγοράς και εκπροσώπους της τρόικας. Οι πρώτες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο Λονδίνο το Παρίσι και Φρανκφούρτη εν όψει και των προγραμματισμένων δημοπρατήσεων εντόκων γραμματειών 6μηνης και 3μηνης διάρκειας .
Σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το -4%% που προβλέπει η τρόικα ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών προωθεί παράλληλα και την παραχώρηση σε ιδιώτες λιμανιών και αεροδρομίων.
Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι νέος υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς θα αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων.
πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_6407.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου