Γενετικός τρόμος

Ο μακιαβελιστής Χένρι Κίσινγκερ πριν από τριάντα χρόνια είχε πει μια από τις προφητικότερες φράσεις της σύγχρονης εποχής: «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Αναμφισβήτητα θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε διορατικότητα, ή γνώση του σχεδιασμού της παγκόσμιας πολιτικής, αν πιστεύουμε σε όχι και τόσο απίθανες θεωρίες συνωμοσίας.
Αν και οι γενετικά τροποποιημένες τροφές είναι για την Ελλάδα ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστές εδώ και αρκετές δεκαετίες, ακόμα και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να ξεκινήσουμε όμως από τον ορισμό, καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα επικρατεί εν πολλοίς σύγχυση και αγνοία: γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα προσλαμβάνονται εκείνα στα οποία με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής έχουν ενσωματωθεί στο γενετικό τους υλικό ένα ή περισσότερα γονίδια, που μπορεί να προέρχονται είτε από άλλα είδη, είτε από άλλους οργανισμούς. Εύλογα συνεπώς αντιλαμβάνεται ο καθένας, πως και με μια απλή έστω ανάγνωση του ορισμού, οι μεταλλαγμένες τροφές είναι ουσιαστικά μια παρέμβαση στη φυσική διαδικασία εξέλιξης, άρα κάτι το αφύσικο.

Το τι κρύβεται όμως πίσω από όλη αυτήν την ιστορία με τα μεταλλαγμένα, είναι κάτι παραπάνω και από έναν απλό επιστημονικό ορισμό και από μια επιφανειακή μελέτη. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελούν τις εμπροσθοφυλακές της παγκόσμιας οικονομίας, του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο «παράδεισος» της καλλιέργειας μεταλλαγμένων γεωργικών προϊόντων ήταν κάποτε οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, και τώρα οι υπανάπτυκτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τις επώνυμες φίρμες αθλητικών ειδών και ακριβών ρούχων, που κατασκευάζονται από εξαθλιωμένους εργαζόμενους. Στην ιστορία των εταιριών αυτών παρατηρεί κανείς μια σειρά από «παράξενες» συμπτώσεις. Από διεθνές εμπόριο μεταλλαγμένων γεωργικών σπόρων και αγροτικών ειδών, ακραία γενετικά πειράματα πολλές φόρες ακόμα και με αντικείμενο τον άνθρωπο, μέχρι και μια σειρά πολιτικών και οικονομικών συνωμοσιών, απόκρυφες εκθέσεις, πολέμους και «λαϊκές» εξεγέρσεις σε συγκεκριμένες χώρες παραγωγής. Οι εταιρείες-κολοσσοί των μεταλλαγμένων τροφών ισχυρίζονται πως χάρη στη γενετικά τροποποιημένη παραγωγή επιτυγχαάνεται η καλύτερη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, μεγιστοποιείται η παραγωγή, ενώ τα προϊόντα γίνονται διεθνώς ανταγωνιστικά, με επακόλουθο την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η διατροφική αξία των καρπών με παράλληλη μείωση των φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Έρευνες απέδειξαν πως οι επιπτώσεις από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφών τόσο από ανθρώπους όσο και από οικόσιτα ζώα, είναι ιδιαίτερα σοβαρές τόσο για την υγεία όσο και για την ίδια την φυσική εξέλιξη των οργανισμών. Επιγραμματικά αναφέρουμε πως οι αλλεργίες, οι τοξικές ουσίες με συνέπεια αλλαγή στον μεταβολισμό, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και η εμφάνιση καρκινογόνων κυττάρων, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες των μεταλλαγμένων. Οι περισσότεροι άλλωστε θυμούνται το σύνδρομο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα βοδινά της Βρετανίας, η γνωστή νόσος των «τρελών αγελάδων», νόσος εξίσου μεταδοτική και θανατηφόρα για τον άνθρωπο, η οποία πιθανότατα οφείλεται στην κατανάλωση μεταλλαγμένων ζωοτρόφων. Ο γενετικός τρόμος δεν σταμάτα εδώ, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες fast food και καφέ, χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα προϊόντα (οι ίδιες φυσικά ουδέποτε το έχουν αποδεχτεί), τα οποία τις περισσότερες φόρες αυτές παράγουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει μεταλλαγμένο κοτόπουλο ή βοδινό κρέας. Η καπιταλιστική θεώρηση της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή το χρήμα πάνω από τη φύση και τον άνθρωπο, διέπει και την αγορά του γενετικού εφιάλτη. Είναι αλήθεια πως στα ράφια των υπεραγορών οι τροποποιημένες τροφές είναι πολύ φθηνές και με άριστη εμφάνιση. Το τι προκαλούν το αναφέραμε ήδη, άλλα είναι σημαντικό να σταθούμε στην οικονομική όσο και στην ηθική διάσταση του προβλήματος. Πως άραγε ένας αγρότης, μπορεί να ανταγωνιστεί με την παραδοσιακή καλλιέργεια τους κολοσσούς των μεταλλαγμένων;
Αδύνατον, έτσι λοιπόν και αυτός θα αναγκαστεί να καλλιεργεί τροποποιημένους σπόρους, με σοβαρές συνέπειες στην γη. Άρα, η παραδοσιακή γεωργία καταστρέφεται και μαζί της ολόκληρο το οικοσύστημα γύρω απ' αυτήν με κέντρο τον άνθρωπο. Επιπλέον, οι μεταλλαγμένες τροφές είναι μια βίαιη παρέμβαση στην εξέλιξη της παραγωγής, είναι δηλαδή μια εξουσία η οποία δεν ανήκει στον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προϊόν καπηλείας από την καπιταλιστική αριστερά και τους υποκριτές οικολόγους της, υπεύθυνους για την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Η λαίλαπα των μεταλλαγμένων τροφών ήδη πλήττει την Ευρώπη. Μπορεί να ανακοπεί μόνο με την αναβάθμιση της παραδοσιακής αγροκαλλιέργειας και την παράλληλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μειώσει εντυπωσιακά το κόστος παραγωγής. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας μιας τέτοιας προσπάθειας τόσο λόγω της αγροτικής της παράδοσης, όσο και λόγω του κλίματος. Η Ελλάδα, όχι το ελλαδιστάν των ανίκανων και διεφθαρμένων της «πράσινης ανάπτυξης».
Ευάγγελος Χ. Χανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου