Λεπτομερή και σοβαρή συζήτηση του περιουσιακού αναμένει ο ΟΗΕ


Την ανταλλαγή περαιτέρω ιδεών στο περιουσιακό στις επερχόμενες ολοήμερες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου αναμένουν τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ρονάλντο Γκόμεζ.
Ο κ. Γκομεζ κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δήλωση, που σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'', φέρεται να έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνεργάτες του ''ότι την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ θα μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι εφικτή ή όχι μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό''.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κ. Γκόμεζ υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε ο κ. Ντάουνερ ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη ότι ''αν οι ηγέτες 'σπάσουν την ραχοκοκαλιά' (εξαντλήσουν το περιουσιακό) του περιουσιακού τότε αυτό θα είναι πολύ καλό για το μέλλον των συνομιλιών''.
Επί λέξει, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι ''εάν (οι ηγέτες) μπορέσουν να εξαντλήσουν το περιουσιακό ζήτημα (break the back) και εξεύρουν κάποιες σημαντικές συγκλίσεις τότε αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις''.
Ερωτηθείς αν τα ΗΕ θεωρούν ότι το περιουσιακό μπορεί να θεωρηθεί ως καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο των συνομιλιών γενικότερα, ο κ. Γκόμεζ είπε πως η θέση του ΟΗΕ είναι ότι όλα τα ζητήματα είναι σημαντικά.
''Δεν υπάρχει ένα που είναι πιο σημαντικό'', πρόσθεσε ο κ. Γκόμεζ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ''βεβαίως υπάρχουν κάποια (κεφάλαια) που είναι πιο περίπλοκα και πιο παρατεταμένα''.
Όπως είπε, ''οι ηγέτες έχουν κάνει καλή πρόοδο στο θέμα και όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, αναμένουμε ότι θα ανταλλάξουν επιπλέον ιδέες στο πώς να λύσουν αυτό το δύσκολο ζήτημα''.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν μια λεπτομερή και σοβαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια των δύο ολοήμερων συναντήσεων, ο κ. Γκόμεζ, αφού είπε πως τα ΗΕ έχουν κατηγοριοποιήσει τις δύο συναντήσεις ως εντατικές, όπως και στις εντατικές συνομιλίες που υπήρξαν νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θεώρησαν σημαντικές τις ολοήμερες συναντήσεις.
''Και αυτή είναι η προσδοκία, ότι θα έχουν λεπτομερείς και εις βάθος συνομιλίες στο περιουσιακό ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων'', είπε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Καταλήγοντας ο Γκόμεζ είπε πως ''η απόφαση των ηγετών να έχουν ολοήμερες συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί μια απόδειξη της δέσμευσής τους για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό ζήτημα''.

πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=202653&-V=latestnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου