Μαζικές οι συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη


Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το απόγευμα σε τρεις μεγάλες πορείες προς την πλατεία ΧΑΝΘ, σε μικρή απόσταση από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου μίλησε ο πρωθυπουργός.
Το κλίμα ήταν γενικά ήρεμο, σημειώθηκαν όμως επεισόδια περιορισμένης έκτασης: Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, η αστυνομία χρησιμοποίησε κροτίδες και δακρυγόνα για να απωθήσει μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων που επιχείρησαν να περάσουν στο χώρο της ΔΕΘ.
Περίπου 4.500 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και είχαν αποκλείσει με κλούβες το συνεδριακό κέντρο.

Ο όγκος των διαδηλωτών ανήλθε γύρω 20.000, εκτιμούν αστυνομικές πηγές.
Στην πλατεία ΧΑΝΘ έφτασε πρώτη η μεγάλη πορεία του ΠΑΜΕ, το οποίο είχε δώσει ραντεβού για τις 18.30 στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία διαλύθηκε ήρεμα στον Λευκό Πύργο λίγο μετά τις 20.00.
Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 18.00 στο άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατία. Στον ίδιο χώρο έδωσαν ραντεβού για τις 18:30 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος.
Στην Καμάρα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην πλατεία Συντριβανίου των αντιεξουσιαστικών κινήσεων. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια γύρω στις 20.30.
Νωρίτερα το απόγευμα, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 35 ατόμων στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων εν όψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων.
Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ίπτατο πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ δεκάδες κλούβες της αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν σχηματίσει, από νωρίς το απόγευμα, κλοιό γύρω από το “Ι. Βελλίδης”.
“Νεκρή ζώνη” ήταν το κέντρο της πόλης, αφού στους κεντρικούς δρόμους δεν υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα και τα καταστήματα ήταν κλειστά, με κατεβασμένα ρολά.
Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, όταν ομάδα αντεξουσιαστών επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, τους απώθησαν κι έκαναν περιορισμένη χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι διαδηλωτές.
Αυτή τη στιγμή, αντεξουσιαστές βρίσκονται στην οδό Αγγελάκη, όπου βρίσκονται παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ.
 ΠΗΓΗ:(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Newsroom ΔΟΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου